Asociaţia companiilor petroliere implicate în proiectele de extracţie a gazelor din Marea Neagră a trimis o scrisoare către președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, în care arată că în actuala variantă a Legii offshore exploatarea devine, practic, imposibilă.

“ARCOMN este disponibilă să discute pe marginea acestor noi propuneri de amendamente, având însă nevoie de câteva zile pentru a putea face o analiză detaliată, deoarece abia în cadrul ședinței sus-menționate asociația aluat la cunoștință de numărul ridicat și potențialul impact al amendamentelor propuse. Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offshore și a viabilitilii unor noi investiții, în cazul in care aceste amendamente sunt adoptate.

1. Stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposililă luarea deciziilor finale de investitie.

2. Posibilitatea obținerii extinderii duratei totale a concesiunii, în timp util a fost înlăturată.

3. Introducerea unui impozit pe veniturile suplimentare offshore are un impact semnificativ negativ asupra deciziilor de investiții din cauza creșterii substanțiale a nivelului de taxare pentru industria offshore.

4. În afara faptului că a fost introdus un nou impozit pe veniturile suplimentare offshore, faţă de versiunea aprobată de Senat

-Procentele de calcul a impozitului pe veniturile suplimentare offshore au fost majorate;

Citeste si...  A copiat la BAC, a lovit un procuror, iar facultățile se bat pe ea: Povestea fiicei baronului Duicu

-Deducerea pentru investiții a fost limitată la 30% din impozitul pe veniturile suplimentare offshore;

-Nu se permite deducerea la calculul impozitului pe profit a amortizării întregii investilii.

5. Se propun modificări fundamentale în procesul de autorizare care, corelate cu legislația existentă, fac imposibilă realizarea acestor proiecte.

Industria offshore necesită investiții majore de capital făcute în avans cu mulți ani înainte de începerea producției de țiței sau de gaze naturale. Cadrul fiscal competitiv, stabil pe întreaga durată economică a investiției, este un element esențial pentru luarea deciziei finale de investiție în cazul proiectelor de dezvoltare. Pe acest cadru s-au bazat titularii atunci când au investit peste 2 miliarde USD în explorare.

Pentru ca această consultare să fie relevantă, ar trebui să se acorde industriei o perioadă de timp corespunzătoare pentru a răspunde pe marginea propunerilor de amendamente, fiind necesar ca autoritățile să analizeze în detaliu observațiile primite.

In acest sens, vă rugăm respectuos să luați în calcul un program corespunzitor de întâlniri pentru a discuta observațiile și propunerile ce urmeaziă a fi elaborate.

Membrii ARCOMN își arată, în continuare, disponibilitatea de a se întâlni cu autoritățile competente”, se arată în scrisoarea ARCOMN.