Featured, Life

Pesticidele au efecte nebanuite. Ii atacă pană si pe…bondari

Pesticidele afectează genele bondarilor, conform unui studiu care ar putea ajuta la îmbunătăţirea modului de evaluare a impactului substanţelor chimice, relatează joi Press Association preluat de agerpres.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Queen Mary din Londra, în colaborare cu Imperial College London, a analizat schimbările produse la nivelul genelor a 12.000 de bondari lucrători şi femele matcă în urma expunerii la pesticide ”neonicotinoide”.

Cercetătorii au descoperit că activitatea genelor implicate în procese biologice importante este afectată de expunerea la niveluri de pesticide cu care se pot întâlni în mediul rural.

Potrivit specialiştilor, abordarea folosită, utilizată şi pentru studiul şi diagnosticarea afecţiunilor umane, ar putea îmbunătăţi ”dramatic” modul de evaluare a impactului substanţelor chimice întrebuinţate în mediul natural.

Cercetarea, publicată în jurnalul Molecular Ecology, vine să completeze rezultatele studiilor care au demonstrat că pesticidele pot avea efecte nocive asupra coloniilor de albine şi a supravieţuirii acestora prin afectarea comportamentului lor, precum capacitatea de a identifica sursele de hrană şi de a găsi stupii.

Utilizarea mai multor pesticide neonicotinoide a fost interzisă în cadrul culturilor din mediul exterior din Uniunea Europeană, iar Guvernul Marii Britanii a promis că va menţine după Brexit aceste restricţii care sunt însă utilizate în continuare în alte state.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că unul dintre cele două pesticide testate, clotianidin, a avut un impact mult mai mare asupra activităţii genelor albinelor în comparaţie cu cea de a doua substanţă chimică, imidacloprid – ambele interzise în Uniunea Europeană, însă utilizate în alte state.

Nivelurile de activitate a 55 de gene ale bondarilor lucrători au suferit modificări în urma expunerii la clotianidin.

”Guvernele au aprobat ceea ce estimau a fi niveluri ‘sigure’, însă pesticidele sunt toxice pentru numeroşi polenizatori, reducând dexteritatea şi cogniţia acestora şi în final supravieţuirea lor”, a declarat unul dintre autorii principali ai studiului, doctor Yannick Wurm de la Universitatea Queen Mary.

”Acest lucru reprezintă un risc major deoarece (numărul) polenizatorilor este în scădere în toată lumea şi totuşi aceştia sunt esenţiali pentru menţinerea stabilităţii ecosistemului şi pentru polenizarea culturilor.

Totodată, studiul a identificat diferite efecte asupra albinelor matcă, în cazul acestora fiind observate modificări ale activităţii a 17 gene. ”Acest lucru demonstrează că bondarii lucrători şi femelele matcă au o structură diferită, iar pesticidele nu îi afectează în acelaşi mod”, a explicat doctor Joe Colgan de la Universitatea Queen Mary.

blank