Actualitate, Featured

Pesta porcină se apropie de București: virusul, depistat în al 12-lea județ

Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat într-o gospodărie, din judeţul Giurgiu, respectiv în localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, informează, duminică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. Au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate”, se scrie într-un comunicat de presă al ANSVSA.

De asemenea, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu şi Unitatea locală de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit, duminică, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, mai subliniază instituția.

Primul focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o gospodărie din comuna Micula (județul Satu-Mare), în ianuarie 2018, iar, până la 6 august, numărul porcilor sacrificați din cauza infestării cu virusul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete. Boala era atunci extinsă în 190 de localități din 11 județe, fiind înregistrate 826 de focare.

blank