Pericol la granița cu România: Muntenegru și Serbia și au expulzat reciproc ambasadorii
Actualitate, Featured

Pericol la granița cu România: Muntenegru și Serbia și-au expulzat reciproc ambasadorii

Pericol pentru românii care trec pe la granița cu România. Două din țările vecine cu noi și-au expulzat reciproc ambasadorii. Ce se întâmplă și care sunt ultimele detalii cunoscute?

Pericol la granița cu România. Două țări vecine și-au expulzat ambasadorii
Muntenegru și Serbia și-au expulzat recirproc ambasadorii în cursul zilei de sâmbătă. Tensiunile cresc între cei doi vecini ai României, în timp ce relațiile dintre ei erau deja dificile, relatează AFP. Muntenegru a adus declarații incredibile la adresa ambasadorului sârb, menționânt că e o persoană non grată „amestec în afacerile (sale) interne”, acordându-i ulterior 72 de ore să părăsească țara, informează Ministerul de Externe de la Podgorița. În timpul acesta Serbia a anunțat imediat o măsură reciprocă, astfel că ambasadorul muntenegran Milosevic trebuie să părăsească țara în 72 de ore, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe de la Belgrad.

Vladimir Bozovic a calificat în cursul zilei de vineri un act de „eliberare” și „liberă voință” decizie din 1918 a Muntenegrului de alăturare a Serbiei. De asemenea, în timpul mandatului lui Djukanovic s-a încercat consolidarea identității muntenegrene. Serbia a continuat cu toate astea politica de extindere a influenței în Muntenegru prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a diplomației și a mass-media, cu abordarea prin care încearcă să-i atragă pe etnicii sârbi din afara țării.

Tensiuni recente în Muntenegru
Președintele Muntenegrului Milo Đukanović a declarat că statul va asigura punerea în aplicare a legii: „Nu voi permite ca libertatea religioasă să permită abuzurile din aceste zile. Acest lucru este făcut pentru a distruge Muntenegrul. Nu vă lăsați induși în eroare de această mișcare lunatică”. În același timp președintele Serbiei Aleksander Vučić a declarat: „Vom aștepta informații oficiale, dar îngrijorările noastre sunt că atacurile sunt motivate etnic, desigur că vom avea o reacție politică. Dar această reacție politică, este de asemenea moderată și încearcă să calmeze tensiunile și să schimbe situația existentă”.

Rectorul școlii de teologie din capitala culturală Cetinje, Gojko Perović a solicitat păstrarea calmului după o serie de incidente violente între forțele de ordine și adversarii noii legi privind libertatea religioasă. În același timp, Perović a declarat pentru cotidianul muntenegrean Vjesti că Biserica Ortodoxă Sârbă nu are nicio legătură cu incidentele și a îndemnat oamenii să se abțină de la actele de violență: „Cine pune mâna pe fratele său sau încearcă să arunce o piatră nu poate spera la nimic bun. Conflictele, certurile, ura și provocările nu au binecuvântarea Bisericii și nu pot aduce bine nimănui” (Sursa: historia.ro)


blank