Life, Stiri

Pepenele este o sursă de sănătate, însă e te poate ajuta şi să pierzi treptat din ­greutate. Chiar până la șase kilograme pe vară!

Deşi internetul abundă în diete „miraculoase“ cu pepene, spe­cia­liştii te avertizează că acestea nu sunt dintre cele mai sănătoase! ,,Dietele în care se consumă doar pepene roşu pe tot parcursul zilei dau rezultate doar pe termen scurt, după care organismul are tendinţa de a asimila în totalitate caloriile din alimente”, explică nutriţionistul Anamaria Iulian.

pepepene_verde_71656000

Mai exact, zahărul şi grăsimile din alimente se transformă mai mult ca oricând în ţesut adipos. Şi atunci cum să slăbeşti cu ajutorul pepenelui? Simplu! Consumi cât de mult poţi şi ai grijă la orele la care-l mănânci. Nutriţioniştii îţi garantează că această „tactică“ te va „uşura“ cu până la şase kilograme până la sfârşitul verii.

De 10 ori mai dietetic decât o prăjitură

Primul pas este înlocuirea deserturilor cu pepene, fie el roşu sau galben. Fructul îl poţi consuma ca atare (suc, garnitură etc.), iar dacă vrei să-i diversifici gustul, combină-l cu alte fructe, sub formă de salată, însă fără a adăuga sucuri de fructe sau frişcă.

100 de grame de pepene roşu are 32 de calorii. În comparaţie, aceeaşi cantitate de pră­jitură Diplomat conţine în medie 350 de calorii! Pentru ca pepenele să te ajute la slăbit, este bine să-l consumi între me­se, însă doar la un interval de trei ore după micul dejun sau după prânz.

Altfel, este posibil să producă probleme digestive. Asta pentru că mâncarea mai greoaie, cum ar fi carnea, se digeră într-un timp mai îndelungat. Pepenele, în schimb, este digerat imediat, însă rămâne „blocat“ în intestine, alături de mâncare, şi fermentează, de unde şi senzaţia de balonare.

Ca un sfat în plus, nu este bine să-l mănânci înainte de culcare, pentru că nu mai poţi dormi. Îţi dă multă energie!

Seminţele şi coaja, la fel de bune

Un alt truc prin care poţi profita de calităţile pepenelui este să-l mănânci cu totul! Nu doar miezul fructului aduce beneficii organismului, ci şi coaja acestuia. ,,Din obişnuinţă, consumăm doar partea roşie, respectiv galbenă, a fructului. Însă şi partea albă, mai puţin gustoasă, poate aduce beneficii organismului.

Coaja pepenelui conţine aminoacizi (citrulină şi arginină), care au rolul de a hrăni pereţii vaselor de sânge, dar şi de protejare a inimii“, te sfătuieşte medicul nutri­ţionist Anamaria Iulian.

Mai mult, seminţele pepenelui roşu conţin o enzimă care poate ajuta în cazul litiazei renale sau al celei biliare. Spre deosebire de pepenele roşu, sucul proaspăt, ob­ţinut prin pre­sarea pulpei pepenelui gal­ben, are efect laxativ.

Fructul care te motivează să mănânci sănătos

Cu un conţinut foarte mare de apă (aproximativ 90%), pepenele roşu este bogat în vitamine şi minerale şi aduce nenumărate plusuri sănătăţii. Consumând pe­pene roşu, nu doar că te hidratezi corespunzător pe timpul verii, dar poate fi şi un mod de a pierde din kilograme pe termen lung.

Mai mult, pepenele conţine vitamina B6, necesară pentru producerea în corp a unor substanţe chimice, precum serotonina (hormonul stării de bine) şi dopamina (hormonul moti­vaţional). Nivelul acestora scade de regulă în timpul curelor de slăbire, ceea ce duce la apariţia poftei de dulce şi la tendinţa de re­nunţare la dietă. Astfel, o fe­lie de pepene te poate ajuta să te ţii de un regim de viaţă mai sănătos şi-ţi poate înfrânge poftele.

Info: Pepenele curăţă corpul de toxine, ajutând la combaterea celulitei.

blank