Pentagonul avertizează Ankara asupra unor “consecinţe grave”, din cauza testării sistemului rusesc de apărare S-400:

Pentagonul avertizează avertizat vineri că relaţiile cu Ankara ar putea fi grav afectate ca urmare a testării recente de către Turcia a sistemului de apărare rus S-400, transmite AFP.

“Departamentul american al Apărării condamnă în cei mai fermi termeni testarea sistemului de apărare antiaeriană S-400 realizată de Turcia pe 16 octombrie, testare confirmată astăzi de preşedintele Erdogan”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

“Poziţia noastră a fost întotdeauna clară şi nu s-a schimbat: un sistem operaţional S-400 nu este compatibil cu angajamentele asumate de Turcia ca aliat al Statelor Unite şi al NATO”, a adăugat Hoffman.

“Ne opunem ca Turcia să testeze acest sistem. Aceasta ar putea avea consecinţe grave pentru relaţiile noastre de apărare”, a continuat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Ce măsuri au luat deja americanii împotriva Turciei


Ca răspuns la livrarea primei baterii anul trecut, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionul de război de ultimă generaţie F-35, considerând că S-400 i-ar putea descoperi secretele tehnologice.

“Turcia a fost deja suspendată din programul F-35, iar S-400 rămâne o barieră semnificativă în calea oricăror progrese în alte domenii ale relaţiilor noastre bilaterale”, a conchis Hoffman.

Totodată, Washingtonul a ameninţat Ankara cu sancţiuni în cazul activării sistemului de apărare S-400.

Informaţiile despre recenta testare i-au determinat pe susţinătorii impunerii de sancţiuni Turciei să solicite executivului american adoptarea de măsuri.


Citeste si...
2020, an negru pentru industria turismului