Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Penitenciarele, o gaură în bugetul de stat. Cât ne costă întreţinerea unui deţinut?

Numărul românilor care au ajuns după gratii a crescut în ultimii cinci ani cu peste 27%. Însă justiţia eficientă vine la pachet şi cu o serie de neajunsuri. Anual, un miliard de lei sunt alocaţi de statul român pentru puşcăriaşi. O arată datele Administraţiei Penitenciarelor.

penitenciar_39542400

Pentru fiecare deţinut, statul român alocă lunar suma de 2.500 de lei. Adică mai mult decât salariul brut al unui profesor sau al unui medic. 457 de lei reprezintă costul de întreţinere, 140 de lei sunt alocaţi pentru hrană, iar 83 de lei, pentru sănătate.

Cea mai mare parte din sumă, însă, de 1.800 de lei, este destinată costurilor cu personalul şi investiţiilor. Asta în contextul în care, în ultimii cinci ani, tot mai mulţi români au ajuns în spatele gratiilor.

La finalul anului 2013, se aflau în penitenciare, centre de educare şi spitale-penitenciar, peste 33.400 de deţinuţi, cu 27% mai mulţi decât în 2008. Astfel, costul pe care trebuie să îl suporte anual statul român pentru aceştia a ajuns la un miliard de lei.

Centrul Internaţional de Studiu al Închisorilor din Statele Unite arată că, în România, există 163 de deţinuţi la fiecare 100.000 de locuitori. Primul loc este ocupat la acest capitol de americani, cu peste 700 de persoane încarcercate la suta de mii de locuitori.

Printre statele cu cei mai puţini deţinuţi la fiecare 100.000 de locuitori se numără Suedia, cu 60 de oameni în spatele gratiilor, şi India, cu doar 30.

Mai trebuie precizat că, potrivit normelor în vigoare, România are un deficit de peste 4.000 de locuri de cazare în penitenciare. Dacă luăm în calcul standardele impuse de CEDO pentru spaţiul destinat fiecărui deţinut, deficitul este unul impresionant: 14.000 de locuri. Cu alte cuvinte, capacitatea închisorilor româneşti este depăşită cu aproximativ 70%.

blank