Peleşul, eterna fascinaţie
Life, Stiri

Peleşul, eterna fascinaţie

Exclusivitate

Peleşul, eterna fascinaţie

Peleşul, eterna fascinaţie
Peleşul, eterna fascinaţie

Probabil că, puţini sunt românii care să nu fi vizitat – sau măcar să fi auzit despre – Castelul Peleş. Este, cum apreciază întreaga suflare, o minune arhitecturală. Îţi vine, când ajungi la Sinaia, fie şi de la distanţă, să stai şi să-l priveşti, să-l tot priveşti. De fapt, castelul, simpla lui amplasare în Sinaia, a schimbat soarta micului orăşel. A făcut din el ce este acum. Ce-a fost şi ce va mai fi.

 

Calul cu ghinion pentru Telega

Nu multă lume ştie că, în plan, când Carol I a ales locaţia pentru Castelul Peleş, aceasta urma să fie la Telega, nu la Sinaia. Îi plăcuse teribil locul, îi plăcuseră oamenii. Se făcuseră măsurătorile, se făcuseră primele săpături, se ridicase Crucea Domnitorului. Părea că zarurile fuseseră aruncate. Dar, într-una dintre plimbări, calul lui Carol a căzut în genunchi şi şi-a rupt piciorul. Superstiţios, Carol I a considerat că e un semn nefast şi nu mai trebuie să contruiască la Telega. Aşa şi-a îndreptat privirile către Sinaia, unde a construit, în final, castelul. Dacă ar fi rămas pentru construcţie locaţia iniţială, soarta comunei Telega, dar şi a oraşului Sinaia, ar fi fost cu totul alta. Şi dacă Peleşul s-a păstrat peste timp în condiţii destul de optime, mai puţin statuile, nu acelaşi lucru se poate afirma despre drumul pietonal, cel cu scările, care duce până aici. Acesta, vechi de peste o sută de ani, are bucăţi mari dislocate din el, probabil furate şi, din loc în loc, când plouă, se fac noroaie infernale.

 

Soarta unui edificiu

Castelul Peleş a fost multă vreme reşedinţa de vară a regilor României. Când Carol I a început să pune bazele acestui edificiu fabulos, a dat, de asemenea ordin să fie construite pe lângă castel: Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică şi Vila Şipot. Peleşul a fost primul castel electrificat din Europa, şi asta pentru că avea propria uzină de electricitate. După abdicarea Regelui Mihai, în 1947, Castelul Peleş a intrat în circuitul turistic, iar celelate clădiri au fost folosite de oamenii de cultură ai vremii. Castelul are 160 de camere şi peste 30 de băi. În acest moment, se poate vizita din Peleş cam 35%. Familia regală, care a primit castelul în urma cererii de retrocedare, foloseşte Pelişorul ca reşedinţă, Peleşul rămânând pe mai departe muzeu. El poate fi vizitat tot anul, cu excepţia lunii noiembrie, când se face curăţenie generală. Intrarea în incinta castelulului este, ce-i drept, destul de copleşitoare pentru buzunarele obişnuite: 70 de lei. Mirificul aşezământ de la Sinaia este printre cele mai frumoase şi, totodată, importante, din Europa. Un drum până la Peleş este, cu siguranţă, unul care merită să fie făcut.

blank