Paul Surugiu Fuego
Featured, Showbiz

Paul Surugiu Fuego, mărturii de suflet, în plină pandemie!

Paul Surugiu Fuego este în primul rând un profesionist. Mai presus de toate este om, un om asumat, pasionat, care respectă regulile jocului în carieră, de peste 25 de ani, și nu este interesat niciodată de bârfe și cancanuri. Da, are publicul lui, muzica lui, emisiunile lui și pentru asta muncește mult și este adeptul detaliului perfect. În emisiunile sale, Fuego nu este doar gazdă, ci și cântăreț și actor, are simțul măsurii, dar și umor. 

Paul Surugiu-Fuego, mărturii de suflet, în plină pandemie!

În fiecare duminică, de la 15:00, Paul Surugiu-Fuego aduce galele „Drag de România mea” pe TVR 2. Emisiunea cu priză la public ajunsă la cel de-al cincilea sezon este o gală de divertisment a valorilor românești, o trecere frumoasă și firească printre eroii României, printre modele și exemple de personalități care au definit succesul și au făcut ca numele lor să strălucească.

Câtă pasiune mai are Fuego pentru proiecte noi?
Fără limită… acesta-i și ­motto-ul meu din ultimii ani! Ador să n-am stare, să n-am vreme, să fiu în permanentă ardere, să fac multe lucruri și, pe cât se poate, să le fac bine și să-mi iasă! Consider că atât timp cât am două mâini și două picioare, minte antrenată și talent pentru ceva anume, e păcat să mă irosesc. Și-atunci pun în aplicare noi proiecte! Acesta este de fapt și secretul longevității mele pe piața muzicală și media din ­România. Mereu am venit cu noutăți, mereu am încercat să deschid noi orizonturi pentru mine și să ofer oamenilor o alternativă de calitate. N-am căutat niciodată succesul fără muncă multă.

Cred din suflet că, pentru a face performanță, e nevoie de implicare și de sudoare, de nopți nedormite, de efort, de dăruire și dragoste pentru ceea ce faci. Astfel, sunt gata pentru noi provocări, pentru alte proiecte și pentru cât mai multe lucruri speciale. Pasiune am cu duiumul și credeți-mă, n-am arătat nici jumătate din câte pot face…


Paul Surugiu FuegoPaul Surugiu-Fuego

Cum merge sezonul emisiunilor la TVR? Ce este nou, ce este altfel?
Cu bucurie am ajuns la sezonul al cincilea al emisiunii Drag de România mea! Sezonul a debutat în septembrie și emisiunea poate fi urmărită în fiecare duminică, de la ora 15:00, la TVR 2. Eu cred că suntem o alternativă. Suntem un produs curat, elegant, care pune preț pe calitate, care aduce în fața oamenilor valorile acestei țări, autenticitate, performanțe și muzică de calitate. Nu mă doare gura să spun lucruri frumoase despre colegii mei și cred că e nevoie de un astfel de produs, mai ales că ne scăldăm într-o mare de non-valori și subcultură.

Noul sezon vine cu o mulțime de exclusivități, cu personaje diverse și cu o stare generală de bine. Mai ales că trecem prin vremuri complicate, vrem să aducem oamenilor, duminică de duminică, liniște și un strop de informație, umor, povești de suflet, emoție și cântece frumoase. Avem un fragment de autenticitate românească, prin rubrica România pe coclauri, în care un băiat de 25 de ani ne arată frumusețea tradițiilor și a satului românesc. Cred eu că la modul general suntem altfel. Și nu pentru că am face altceva, ci pentru că normalitatea noastră a ajuns să fie diferit percepută. Cred că televizorul trebuie să educe, să informeze și mai apoi, să distreze. Și-mi iau această misiune în serios și sunt fericit că pot oferi calitate, din drag de țara mea, duminică de duminică.

Televiziunea te izolează, într-un fel, de public, mai ales acum, în pandemie. Te-ai gândit cum va arăta spectacolul la Sala Palatului, după pandemie?
Sper în primul rând să ajung la punctul de-a putea susține concertul, pe 21 mai 2021. Din nefericire pentru mine, l-am amânat de multe ori, cu toată nebunia prin care încă trecem. Sper din suflet ca totul să treacă și să ne bucurăm împreună de puterea muzicii, care să ne unească. Show-ul va fi spectaculos, așa îl văd. Vorbim de un concert pop-simfonic, cu Orchestra Metropolitană și Corul Accoustic, peste 130 de artiști pe scenă, dirijați de maestrul Daniel Jinga. Vor fi sonorități spectaculoase, cumva care să vindece răni nespuse ale vremii prin care am trecut. Voi avea invitați speciali și momente de maximă intensitate, eu fiind într-o altă ipostază de cum mă știu oamenii până acum. Am pregăt deja costumele, sceno-tehnica, regia, totul. Trebuie doar să avem voie să ne putem întâlni în număr așa mare și să putem oferi calitate celor care vin să ne vadă!

Ce te-a învățat vremea aceasta a pandemiei?
Am învățat multe lecții și cumva, mi se pare, când mă uit în jur, că nimeni parcă n-a învățat nimic. Am învățat că trebuie să am răbdare și că uneori destinul se poate juca cu noi. Am învățat că e bine să ne facem planuri pe termen scurt și să încercăm să ne ținem de ele. Am învățat că e bine să ascult și să-mi pese mai mult de mine. Am învățat că e nevoie de o resetare a lumii din punct de vedere al sufletului. Unii au devenit mai răi, mai plini de venin și mă apucă tristețea când îi văd așa. Eu cred că ar trebui să fim mai uniți și împreună să depășim momentele complicate! Am învățat că trebuie să spun mai des „te iubesc” și că trebuie să mă bucur de libertatea mea. Am mai multă răbdare, văd lucrurile mai clar și încerc să găsesc alternative la orice, pentru că viața nu te întreabă niciodată când te poate da complet peste cap!

Paul Surugiu FuegoPaul Surugiu Fuego

Ai putea scrie, picta, cânta despre sufletul omului… altfel după asemenea experiență?
Totul e altfel. Eu sunt de felul meu un om optimist, cu zâmbetul pe buze, dar totul e diferit. Am fost loviți din toate punctele de vedere și dincolo de distanțare, de probleme economice sau cele legate de sănătate, sufletul e altul acum. Și da, e important ca mesajele să fie altfel. Eu oricum am fost mereu senzitiv și am transmis oamenilor mesaje pe zona aceasta. Dar cumva acum tot ce fac are o altă formă, adaptată la ce trăim. Nu pot renega realitatea și mi se pare că e nevoie să vorbim, să ne spunem, să ne mobilizăm, iar arta să ne poată salva din clipele dure!

Care dintre invitații tăi te-a marcat în mod special și din ce motiv?
Am trăit mai multe experiențe emoționante pe parcursul filmărilor. M-au marcat simplitatea, bunul simț, omenia și decența unor mari personalități ale culturii nostre precum Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, doctorul neurochirurg Leon ­Dănăilă, Ileana Stana Ionescu sau Nicolae Breban. M-au marcat emoțiile unor mari artiști care tremură la propriu înainte de a intra pe scenă, dar sunt exemplari atunci când își fac profesia și cântă publicului. Dar, de departe, cel mai impresionant gest făcut de cineva este cel al sopranei de renume mondial Elena Moșuc.
Paul Surugiu FuegoPaul Surugiu Fuego

Pe scurt, am invitat-o la filmări, am gândit un moment spectaculos, am pus totul la punct și ulterior, în Elveția, acolo unde stă, s-a impus carantina pentru cei care pleacă și revin. Ea avea biletul luat, dar eu i-am spus că nu e o tragedie, asta e vremea și ne putem adapta, amânând prezența ei. Dar nu, spre uimirea mea, ea a spus că vine, cu riscurile aferente și filmează și-și face treaba, pentru că și-a dat cuvântul. Așa a făcut, a ieșit un moment de referință, pentru că este unul dintre marii artiști ai lumii, iar mai apoi a plecat și a stat 14 zile în carantină totală, în Elveția. Câți ar fi făcut la fel? Momentul de care vă spun va putea fi urmărit curând la emisiune, duminica, la TVR 2!

Cum pregătești noile proiecte?
Mereu le gândesc și mă sfătuiesc cu oamenii apropiați mie, în care am încredere. Este important să ai în spate o echipă de oameni raționali, care să te țină pe linia de plutire și să te ajute să evoluezi sau să dai naștere unor noi ipostaze și inițiative. Mai apoi mă gândesc la ce-și doresc oamenii și ce‑mi face mie plăcere și așa iau naștere lucrurile speciale! Dar cred cu ardoare că un produs de calitate este rezultatul unei munci susținute de echipă, iar eu mă bucur că am în jurul meu oameni speciali, profesioniști, tineri, care iubesc, ca și mine, ce fac! Cu ei mă sfătuiesc în tot, de la televiziune, muzică, până la proiectul de la radio Național FM, acolo unde prezint, de luni până vineri, la ora 19:00, emisiunea Gramofon!

Te-a influențat schimbarea lumii într-o anumită măsură și în conceptul muzical?
Cumva, da, involuntar. Am compus în pandemie și în vară mai multe cântece pe versuri speciale, pe care le lansez treptat, pe canalul meu oficial de YouTube – Fuego – Paul Surugiu. Acolo se poate vedea că mi-am schimbat oarecum tipul de mesaj, stilul componistic și stările. M-a influențat toată povestea asta și mi-am dat seama că muzica este mereu limanul meu. Muzica mea înseamnă alinare și înseamnă text. Eu, unul, cânt mai multe genuri și-mi place să experimentez, dar mereu sunt în zona aceasta, a cântecului romantic, care spune o poveste și care încearcă să aline și să fericească!

Tu îți urmărești emisiunile, în reluare?
Nu mi-a plăcut niciodată să mă ascult pe mine. În primul rând, atât cât îmi permite timpul, încerc să le văd înainte, după ce este montajul gata, pentru a putea veni cu anumite modificări, iar produsul să fie de calitate, fără vreo problemă. Apoi, da, atunci când reușesc, mă uit la emisiuni, pentru a vedea unde am greșit, pentru a avea o imagine de ansamblu și, ulterior, a învăța din ce nu am făcut așa cum mi-aș fi dorit. Pun mare preț pe munca mea și pe ceea ce ofer oamenilor, sunt un perfecționist și din cauza aceasta am nevoie de imaginea de ansamblu!

Ești un om asumat. Pare că norocul te urmărește. Ce îți mai dorești, dincolo de carieră, faimă, bani?
Am avut mereu încredere în visele mele. Asta n-au învățat încă mulți oameni… să aibă încredere-n ei. Nu știu dacă ține de noroc sau nu, dar atunci când vrei ceva, se poate. N-aș putea spune că-mi doresc ceva în mod anume. Sunt bine cu mine, sunt împăcat. Poate, din vanitate sau egoism, aș vrea să opresc timpul, dar știu că nu se poate. Aș vrea să mă bucur mai mult de oamenii dragi, să nu-i pierd și să fiu la fel ca acum, calm, cu putere de-a face bucurii altora.

Alege-ți o altă profesie egală cu muzica… aceasta ar fi?
Orice care are legătură cu arta – actor, pictor, moderator, orice mă poate face fericit și-mi poate da posibilitatea de a fi eu însumi. Actualmente le fac pe toate și-mi place la nebunie că-i așa! Dar dacă m-ar forța cineva, cândva, să fac altceva… cred că aș fi un bun preot, pentru că sunt un om calm și deschis, pentru că iubesc oamenii și iubesc să fiu în mijlocul lor!

blank