Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Patru mandate și o răutate de neînțeles

Pe televizoare se precipită imagini cu duba demarînd din fața sediului Mediafax. Sînt tulburat, cunosc jurnaliști admirabili acolo, am lucrat cu mulți dintre ei, asta ca să fiu sincer și să declar în avans posibilele incoerențe din argumentație.

perchezitii_22951400

Din informațiile noastre, neconfirmate încă, procurorii au emis nu cinci, ci patru mandate de reținere: Roxana Grigoruță (una dintre coordonatoarele businessului), Dana Cozac (director financiar), Dragoș Chiș (avocat specializat în insolvențe) și Sorin Dinu. Lichidatorul Dragoș Chiș s-a ocupat și de insolvența bazarului din Rahova al lui Gică Popescu.

Fostul șef Mediafax, Orlando Nicoară, a fost audiat și a plecat acasă.

Presa evoluează într-o piață vitregă și aproape toate companiile pierd bani cam din 2010 și pînă azi. La ce te poți aștepta într-o industrie unde publicitatea s-a redus cu peste 65% și unde nu se arată perspective? Apar disperările, prostituția profesională și infracțiunile economice. Unii închid, alții rezistă, fiecare reacționează în felul său, însă potențialul de dezastru este împlinit. A explicat și Dragoș Stanca, pe scurt.

N-o să pledez eu acum pentru Adrian Sârbu. Cînd lași un ziar financiar excepțional în materie de conținut și de atitudine în situația de a fi editat de o companie care nu-și plătește taxele înseamnă că ai un tupeu de business care se va înfunda la un moment dat.

Nu știm exact care sînt acuzațiile, trebuie să așteptăm ca să realizăm gravitatea sugerată de arestările oamenilor.  Nu e vorba că aș plînge pe umărul lui Sârbu, că nu am cerut solidarizarea nimănui cînd am fost controlați fiscal, ca ziar, companie și persoane fizice. Și în regimul PD-L și în cel USL.

Nici nu era cazul să ne vaicărim, e datoria statului să ne controleze. Și a companiilor să-și plătească impozitele și să nu mai mute brandurile de pe o firmă pe alta, într-o veselie. Ce n-a putut face Academia Cațavencu, de s-a spart în trei reviste și o groază de regrete, au putut face alții și asta nu a însemnat deloc o competiție corectă!

Am încredere în justiție, dar nu înțeleg neam satisfacția unor realizatori TV, în special de la Antena 3 și de la România TV, în fața derulării evenimentelor. Iar somațiile dinspre presă la adresa ziariștilor de la Gândul, Mediafax sau ProSport, de tipul ”Nu mai puteți scrie liber că n-ați plătit taxele!” trădează nu doar răutate, ci și neînțelegerea faptelor.

Majoritatea celor care jubilează acum n-au avut niciodată răspunderea unor colegi sau unor companii. Una e ideea că nimeni nu e mai presus de lege și alta e soarta angajaților de acolo, care n-au nici în un amestec și care, de altfel, nici nu sînt vizați de procurori. Despre sădirea iresponsabilă a acestui sentiment de culpă generală a scris Cristian Tudor Popescu. Sînt oameni acolo care și-au probat integritatea jurnalistică în decenii, că doar nu crede cineva că s-or apuca CTP, Negruțiu, Ștucan, Lelia Munteanu sau Pîslaru să scrie în funcție de frînele mașinilor de poliție!

Stat de drept înseamnă că nimeni nu e deasupra legii, dar și că ești singurul răspunzător pentru consecințele acțiunilor tale. Așa cum nu sînt de vină programatorii de la Siveco pentru ce a făcut directoarea companiei, la fel nu răspund în bloc jurnaliștii din grupul Mediafax pentru eventualele ilegalități sesizate de procurori și comise de persoane. De persoane,  nu de colective sau companii!

Funcția esențială a statului de drept în economie este apărarea proprietății, ceea ce înseamnă că însăși Mediafax Group este protejată chiar de către legea în numele căreia vor fi inculpați responsabilii.

Întotdeauna cînd e fraudat statul sînt lezați și angajații. La limită, nu știm dacă asta este situația și vom afla mai multe dacă procurorii vor ajunge în fața judecătorilor cu propunerile de reținere, o companie este apărată de lege chiar în fața abuzurilor propriilor acționari sau a unor angajați cu probleme. Tocmai pentru că firma are un rol social care depășește bilanțurile contabile.

Ziariștii își pot face treaba în continuare, nici statul n-are vreun interes să blocheze activitatea și nici n-ar fi legal să o facă. Iar Sârbu rămîne proprietar că nimeni nu-i poate lua acțiunile. Judecătorii decid în final, nu arestările.

Încă o dată. Informațiile despre Mediafax sînt în continuă schimbare, opiniile sînt calde, însă aș vrea să nu las loc pentru răstălmăciri.

În dosarul patronului meu, nu l-am căinat pe Dan Voiculescu după condamnare. Am spus și am scris că verdictul justiției în cazul ICA e sacru. Dacă nu cred că la Voiculescu a fost un proces politic, instrumentat de Băsescu, ar fi culmea să cred că la Sârbu e o răzbunare a procurorilor asmuțiți de Ponta. Nu cred asta.

Pur și simplu e încă o zi nasoală pentru situația presei.

blank