Adversara celor de la FCSB din turul I din preliminariile Europa League, Milsami Orhei, are un patron controversat. Echipa moldovenească înființată în 2005 este proprietatea lui Ilan Shor, un om de afaceri, dar şi un politician acuzat de corupţie.

Patronul adversarei FCSB Ilan Shor a cumpărat Viitorul Orhei în 2010, i-a schimbat numele în Milsami după iniţialele principalilor acţionari şi a propulsat echipa spre primele locuri. În 2012, Milsami a câștigat Cupa Moldovei, iar în 2015 a cucerit singurul titlu de campioană din palmares.

În acelaşi an, Ilan Shor a fost ales primar în Orhei cu peste 60% din voturi după ce a promis transport public gratuit, Wi-Fi în tot orașul, iluminat stradal complet, terenuri sportive, terenuri de joacă pentru copii și parcuri.

Mai mult, anul acesta patronul lui Milsami a fost ales în parlamentul Moldovei, după ce partidul său a adunat peste 8% din voturile populaţiei, deşi Ilan Shor a fost condamnat în iunie 2017 pentru spălare de bani, fraudă şi abuz în serviciu. El a primit o sentinţă de 7 ani şi jumătate de închisoare, însă după ce a fost pus sub arest la domiciliu, a rămas în libertate până la apel şi legea i-a permis să candideze şi la alegerile parlamentare.

Citeste si...  Vijelie devastatoare în Prahova. Un acoperiș a fost smuls de pe o școală

Ilan Shor este condamnat pentru o fraudă de 300 milioane de dolari
Omul de afaceri a fost implicat în „furtul secolului în Moldova”, în care un miliard de dolari a dispărut din 3 bănci mari de la Chișinău. La una dintre ele, Shor era preşedintele consiliului de administraţie.

Un raport al agenţiei Kroll, comandat de autorităţile din Moldova, l-a plasat pe Ilan Shor în centrul unei adevărate reţele de corupţie, care a comis numeroase fraude financiare de care au profitat mai mulţi politicieni importanţi. Banii nu au fost recuperaţi până în prezent.

Parlamentul European consideră Moldova „un stat captiv intereselor unor oligarhi”, iar Uniunea Europeană a îngheţat ajutoarele către ţara de dincolo de Prut.

În urma evenimentelor politice de la Chișinău, când guvernul condus din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc a cedat cu greutate puterea partidului condus de Maia Sandu, Ilan Shor și familia lui au părăsit Moldova, refugiindu-se la Moscova.

Ilan Shor s-a născut la Tel Aviv în 1987, fiul unor evrei din Moldova care emigraseră în Israel în anii ’70. Familia s-a întors la Chişinău după 1990, când tatăl său a pornit mai multe afaceri în capitala Moldovei.