Pentru BOR contează mai mult să aibă credincioşi la Sfânta Liturghie şi nu ţine cont de faptul că aceştia lucrează luni

 BOR nunti

Patriarhia Ortodoxă Română ar dori că să impună credicioşilor o oranduială religioasă din vechime: cununiile religioase să fie oficiate pentru creştinii ortodocşi numai în zilele de duminică, scrie Vremea Nouă.

Patriarhia Ortodoxă Română vrea să revină la vechile orânduiri bisericeşti, care interzic anumite slujbe cu o zi înaintea Praznicelor Impărătesti. În vechime, căsătoria se săvârşea după Liturghia de duminică (conform Vechiului şi Noului Testament, Sfânta Litrughie este Praznic Impărătesc).

La cununia religioasă, participa în trecut întreagă comunitate. Astăzi, cununiile sunt săvarsite de regulă sâmbăta. Practica din prezent este necanonică, pentru că petrecerile ţin pană duminică dimineată, lucru care nu mai face posibilă participarea credincioşilor la Sfânta Liturghie de duminică.

Indicat este că ele să fie săvarsite duminică.

În legătură cu această hotărare a Patriarhiei Ortodoxe Române, preotul Vasile Lăiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Bârlad şi protopop de Bârlad, a precizat pentru Vremea Nouă: “Este o oranduială canonică a bisericii prin care se prevede că slujbele religioase de cununie să se facă numai după oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie să-şi între în drepturi. Aşa cum o lege trebuie respectată în stat, aşa trebuie respectată şi legea bisericească, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, aşa cum o cere Biserica, trebuie făcută din credintă. Dacă unii o fac pentru fală şi dar, asta este treaba lor. Această obisnuintă de a se face taină cununiei sâmbăta este o oranduială oarecum impusă de vremurile comuniste, care s-a perpetuat şi în zilele noastre.”

Protopopul Lăiu a ţinut să mai precizeze că taină cununiei se poate oficia în orice zi, în orice perioadă a anului, numai să nu fie urmată de petrecere: “Este normal să nu se mai oficieze cununia sâmbătă din considerentul că după slujba religioasă urmează o petrecere. Sâmbătă seară oamenii merg la petrecere, care se prelungeşte şi duminică. Lumea normală, care pretinde că este creştină, ar trebui să fie prezentă duminică la biserică. Din cauza acestor petreceri, de oboseală sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminică.”, a mai menţionat protopopul Vasile Lăiu.

 

Citeste si...  Cristina Dochianu s-a măritat în mare secret!