Majoritatea PSD din Senat a adoptat luni proiectul de lege pentru respingerea OUG 1/2020, ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban 1 a anulat majoritatea efectele ale celebrei OUG 114/2018.

62 de senatori au votat pentru respingerea OUG emisă de guvernul Orban (59 de la PSD, unul de la PNL – Laura Iulia Scântei, și 2 neafiliați). Împotriva respingerii au votat 42 de senatori (de la PNL, USR și UDMR).

Iulia Scântei (PNL) a revenit cu următoarele precizări pe Facebook: Am votat ÎMPOTRIVA Raportului PSD-ist privind admiterea Legii de respingere a OUG nr. 1/2020 (ordonanță promovată de Guvernul Ludovic Orban) – vot electronic înregistrat. Am votat ÎMPOTRIVA Legii PSD-iste de respingere OUG nr. 1/2020 – vot electronic neînregistrat. Din pacate din vacarmul sedintei de plen de azi, s-a reținut doar acest fake-news cu atât mai grosolan cu cât a urmarit asocierea imaginii mele cu cea a senatorului populist si PSD-ist Daniel Zamfir  Sunt de notorietate toate luarile mele de pozitie atat in comisii, cat si in plen si mai cu seama prin redactarea sesizarilor de neconstitutionalitate promovate împotriva proiectelor populiste si neconstitutionale initiate de acestia si de PSD.
Conform deciziei politice a grupului PNL din Senat, parlamentarii PNL au avut o singură poziție de vot PENTRU Legea de aprobare a OUG nr. 1/2020, si nu de respingere.

Citeste si...
Ai dureri in timpul actului sexual? Vezi care sunt solutiile

Miercurea trecută, Comisia economică (președinte Viorel Arcaș) și Comisia de buget (președinte Daniel Zamfir) din Senat adoptaseră miercuri Raportul comun de admitere a proiectului de lege pentru respingerea OUG 1/2020, trimis către plenul Senatului. Camera Deputaților este camera decizională.

Context. Ordonanța de urgență 1 a fost publicată joi, 9 ianuarie, în Monitorul Oficial, fiind adoptată de guvern pe 6 ianuarie. Printre prevederile din OUG se numără eliminarea taxei pe active bancare și a taxei de 2% pentru companiile din sectorul energetic, obligația de majorare suplimentară a capitalului fondurilor de pensii, înghețarea punctului de amendă la 145 de lei.

În plus, OUG adoptată de guvernul Orban a introdus și alte măsuri: încetarea detașărilor de la stat a mii de angajați din mediul privat, înghețarea indemnizațiilor pentru demnitari, înghețarea unor sporuri și suspendarea plății pensiilor speciale pentru aleșii locali.