Partidul Angelei Merkel, CDU, riscă să se destrame după 14 ani de când se află la conducerea Germaniei, în condiţiile în care a înregistrat rezultate din ce în ce mai proasta la alegeri, iar acum, mai mulţi lideri ai partidului vor să intre într-o alianţă cu extremiştii de dreaptă, AfD, relatează The Guardian.

În land-ul Turingia, acolo unde Angelei Merkel CDU a ajuns pe locul 3 , în urma Alternativei pentru Germania (AfD), partidul anti-imigraţie, de extremă dreapta, 17 politicieni ai CDU au scris o scrisoare conducerii partidului prin care cer ca „embargo-ul” politic impus extremiştilorde partidele tradiţionale să fie ridicat.

Scrisoarea, care nu menţionează explicit AfD, cere ca CDU să se pregătească de o coaliţie cu toate partidele alese în mod democratic, în dezacord total cu linia oficială a partidului de a nu negocia cu extremiştii.

Citeste si...  Angela Merkel susţine că se simte bine, dar a cerut să stea pe scaun în timpul unei ceremonii

Propunerea a fost întâmpinată de mai multe condamnări din partea conducerii de la nivel naţional a partidului. Într-un articol editorial publican în Der Spiegel, miercuri, secretarul partidului, Paul Ziemiak, l-a numit pe liderul din Turingia al AfD „un nazist”, argumentând că o coaliţie cu partidul de extremă dreapta ar însemna „o trădare a valorilor creştin-democrate”.

Dacă organizaţia turingiană a CDU va alege să coopereze cu AfD, spune politicianul Werner Henning, asta va „duce la destrămarea partidului”. Josef Schuster, preşedintele unei organizaţii evreieşti importante spune că o astfel de scrisoare ar putea induce ideea că AfD este o formaţiune acceptabilă socială. Schuster avertizează că, în trecut, politicienii au mai girat un alt partid de extremă dreapta în Germania, cu rezultate catastrofale.