Life

Partenerul tău suferă de gelozie?

Cand spui gelozie, îți vin în minte o serie de întrebari pentru care, oricât ai încerca, se pare că nu reușești să găsești un raspuns. Are gelozia limite? Este ea elementul picant al unei relații? Poți schimba un barbat extrem de gelos… sau trebuie să te obișnuiești cu el așa cum e, în cazul în care nu ești dispusă să pui capăt relației? Iar lista ar putea continua la nesfârșit. Pentru a obține răspunsuri cât mai pertinente, iată ce spune despre gelozie psihologul Simona Mihai.

Ce este mai exact gelozia?

„Termenul de gelozie este oarecum prea complicat pentru a putea fi explicat cu exactitate. Si cred ca poate fi explicat diferit pentru fiecare persoana in parte. In general gelozia reprezinta un cumul de sentimente, emotii, ce cuprind teama, furia si anxietatea. Exista mai multe tipuri de gelozie. De fapt nici ‘tipuri’ nu pot fi numite. Mai bine spus, exista mai multe grade de intensitate ale geloziei. Cu cat intensitatea ei este mai mare, cu atat cuplul va avea mai mult de suferit. Atunci cand ea nu exista deloc, iarasi nu este un lucru benefic unei relatii. Revin la faptul ca gelozia este un subiect extrem de amplu, o problema grava cu care se lupta din ce in ce mai multe cupluri. Terapia de cuplu este esentiala in astfel de cazuri, altfel riscand sa se ajunga la o relatie toxica in adevaratul sens al cuvantului.”

Cand incepe gelozia sa iasa din tipare?

„Absolut orice persoana este geloasa ocazional. Atunci cand iubesti pe cineva cu adevarat, este imposibil sa nu iti treaca prin minte posibilitatea pierderii persoanei respective. De aici izvoraste aceasta gelozie ‘acceptata’ si uneori, de ce sa nu recunoastem, necesara. Este un sentiment placut sa vezi ca persoana de langa tine isi doreste sa nu te piarda. Dulcea gelozie este la urma urmei acea dovada de iubire pe care noi, femeile, o pretindem de la partenerii nostri. Diferenta dintre acest ‘tip’ de gelozie si cea toxica este urmatoarea: in cazul unei gelozii normale, cel in cauza realizeaza faptul ca banuielile lui/ei sunt nefondate. In schimb, atunci cand gelozia devine una toxica, persoana geloasa devine de-a dreptul obsedata de temerile sale si cauta in permanenta semne care sa ii confirme ca suspiciunile sunt reale.”, spune Simona Mihai.

Gelozia la femei… diferita de cea a barbatilor?

Parerea specialistului este „bineinteles ca si raspunsul la aceasta intrebare depinde de la caz la caz. Totusi, voi incerca sa va dau un raspuns cat se poate de exact. Studiile arata ca in general, femeile si babatii tind sa sufere de gelozie din motive diferite. Spre exemplu, o femeie va fi intotdeauna geloasa atunci cand in preajma partenerului ei va aparea o alta femeie foarte atragatoare. In schimb, barbatii nu sunt atat de predispusi la aceasta forma de gelozie.”

Se poate gelozia trata?

„Acele forme ale geloziei ce depasesc cu mult limita normalului pot fi abordate cu ajutorul psihoterapiei. Nu este usor sa tratezi pe cineva de ‘gelozie acuta’, insa in timp, ajutorul unui terapeut poate fi de mare folos. Cred totusi ca primul si cel mai important pas spre vindecare consta in constientizarea problemei in sine. Nu poti ajuta pe cineva sa se vindece de o afectiune pe care el nu reuseste sau nu vrea sa o accepte ca existand in realitate.”

Ce spun ei despre gelozie?

Scriind acest articol despre gelozie, am vrut sa aflu mai multe despre ceea ce inseamna ea cu exactitate. Si tot cautand eu o serie de informatii mai amanuntite cu referire la gelozie, am gasit cateva citate foarte interesante pe care vreau sa ti le impartasesc si tie.

„Gelozia este un lucru teribil; seamana cu iubirea, dar e contrariul ei; nu vrea binele obiectului iubit, ci dependenta lui si triumful asupra lui. Iubirea este uitarea de sine; gelozia este forma cea mai pasionata a egoismului, exaltarea eu-lui, despot, exigent, vanitos, care nu poate sa se uite si sa se subordoneze.” (Henri-Frederic Amiel)

„Gelozia este o patima care cauta cu tot dinadinsul motive de suferinta.” (F.D.E. Schieiermacher)

„Gelozia este un simtamant foarte real si care nu poate fi inlaturat, un simtamant de durere, de nefericire, simtamant ‘ireductibil’, elementar, ca si dragostea insasi.” (Aleksandr I. Herzen)

„Gelozia e o boala iremediabila, un cancer al sufletului impotriva caruia nu exista leac, nu exista medic, nu exista ameliorare, nici macar acalmii datorite istovirii. Ea inghite cu lacomie toate zvonurile si nu lipsesc furnizorii pentru acestea.” (J. Wassermann)

„Gelozia e fiica iubirii pe care insa de multe ori o ucide cu veninul ei.” (Lorenzo Stramusoli)

blank