IT&C, Stiri

Parola perfectă. Cum să-ți protejezi datele mai bine

În ziua de astăzi sunt probabil mai mulți hackeri ca oricând activi pe toate domeniile de pe internet, iar crearea unor parole cât mai sigure ar trebui să ne intereseze pe toți.

Hackerii

Dacă este un obicei posibil dăunător pe care mulți oameni încă îl mai au, acela este de a folosi aceeași parolă pe mai multe website-uri. Sunt expuși chiar și cei care folosesc pentru toate conturile lor de pe internet trei sau patru parole, ca să nu îi mai menționăm pe cei ce au una singură. Astfel de obiceiuri au, totuși, niște cauze foarte clare. În condițiile în care multe afaceri sunt mutate din viața de zi cu zi în domeniul virtual, este nevoie de mult mai multe parole, fiind aproape imposibil ca cineva să le memoreze pe toate.

Studii au fost realizate pentru a evalua pericolul, iar rezultatele sunt cel puțin îngrijorătoare. Aparent jumătate de milion de hacker accesează Facebook în fiecare zi pentru a sparge conturi și a obține informații. În 2013, în 27 de țări 37% dintre atacurile de acest fel erau direcționate către bănci și instituții financiare. 76% dintre cele care au reușit s-au bazat pe parole slabe sau pe parole furate. În aceste condiții este nevoie de o parolă cât mai sigură.

Sunt câteva principii pe care se bazează crearea unei asemenea parole. Probabil nu mai are rost să menționăm că va fi unică, funcționând la logarea pe un singur site. Aceasta va conține litere mari și litere mici. Pe lângă ele, ar trebui incluse numere și simboluri. Dacă aveți răbdarea să introduceți  litere și simboluri care nu se găsesc pe tastatură, atunci cu atât mai sigură va fi parola.

Cu cât mai multe caractere, cu atât mai bine

Parola perfectă ar trebui să aibă mai mult de 8 caractere. Aici, principiul este destul de simplu. Cu cât mai multe caractere, cu atât mai bine. Ca să înțelegeți mai bine, un studiu a ajuns la concluzia că spargerea unei parole de 10 caractere durează în medie o săptămână, în timp ce spargerea uneia de 15 ar dura secole. Nu trebuie folosite nume, adrese de email, cuvinte din dicționar sau jargon.

Ideal ar fi ca parola să reprezinte o expresie scrisă într-un mod cât mai ciudat, preferabil folosind cifre sau eliminând anumite litere. Indiferent cât de sigură pare parola, aceasta ar trebui schimbată la un anumit interval de timp pentru o protecție garantată. Un acces mai ușor la toate parolele ar fi garantat de un program capabil de a le administra pe toate. Pentru a vă proteja cât mai bine parola, aceasta nu ar trebui notată pe nimic și nu ar trebui spusă nimănui.

blank