Featured, Social

Parinții, panicați de informația, falsă, că le-ar putea fi luați copiii dacă ei se vor îmbolnavi de coronavirus

Parinții, panicați de informația, falsă: Statul român nu-i ia cu forţa din sânul familiei pe copiii care au părinţi infectaţi! Este mesajul clar transmis de Protecţia Copilului, după un val de informaţii false, care au stârnit panică, mai ales în mediul online.

Totul a plecat de la noua lege a carantinei. Aceasta permite preluarea temporară a minorilor, în centre de îngrijire sau la asistenţi maternali. Dar numai dacă ambii părinţi cer acest lucru, pentru că se îmbolnăvesc şi nu se găseşte nicio rudă sau un prieten care să-i ia pe minori, până când mama şi tatăl se vindecă.

Parinții panicați, o informaţie falsă circula de câteva zile în grupurile pentru părinți, aceea că minorii cu părinţi infectaţi ar fi “luaţi” de Protecţia copilului.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nu există! Copiii rămân în custodia familiei, până la gradul patru.

Un paragraf din legea carantinei vine să acopere şi situaţia când în familie nu se cunosc nici rude îndepărtate, în care părintele să aibă încredere. Părintele, medicul sau DSP pot cere ajutor serviciului de asistenţă socială, care să ofere minorului hrana, adăpost şi supraveghere.

Parinții, panicați de informația, falsă, că le-ar putea fi luați copiii dacă ei se vor îmbolnavi de coronavirus

600 de locuri sunt deja pregătite în centre, pentru copiii care ar trebui gazduiți temporar şi numai cu acordul părintilor, câtă vreme aceştia nu îi pot îngriji. A fost nevoie până acum doar pentru cinci minori din Teleorman, Buzău şi Suceava. Situaţiile au fost diferite: mama şi tata sosiţi din Italia, pozitivi şi internaţi urgent. Fără prieteni sau familie extinsă care să-i preia, dar şi o mamă singură, cu o formă gravă a infecţiei. Toate rudele au refuzat să ia copilă de 3 ani, de teamă să nu se îmbolnăvească.

Mădălina Turza, președinte Protecția Copilului: Am primit în ultimele zile sute, sute de mesaje, de întrebări, de mesaje chiar de ameninţare legate de acest risc de a lua copiii din familii. În situaţia în care părintele identifica o altă persoană din familie sau o cunoştinţă care poate să aibă de copil, atunci nimeni, niciodată nu va veni să-i ia copilul. În plus, această măsură de ocrotire temporară nu anulează drepturile părinteşti.

Scopul e clar – că nicio persoana- inclusiv un adult cu handicap, dar şi un copil- să nu rămână pe drumuri, în caz că cel sau cea de care depinde se îmbolnăveşte.

De ce a fost nevoie de o lege care să spună exact ce se întâmplă cu copilul sănătos, dacă părinţii sunt bolnavi? Pentru că aceasta e lumea în care trăim. Au fost deja cazuri în care, cu un bebeluş pozitiv şi contagios, s-a internat mama negativă, pentru că interesul era să fie îngrijit cât mai bine. Dar n-ar avea nicio logică să pui în spital un copil negativ, cu un părinte pozitiv.

Oricum, se pare că nu oferim copiilor protecţia de care ar avea nevoie. 2200 de minori români au fost deja infectaţi cu noul virus.


blank