Actualitate, Featured

Papa Francisc, la Bucuresti: Cine construieşte ziduri va rămâne prizonier în spatele lor

Papa Francisc şi-a reiterat poziţia faţă de migraţie, reamintind că „aceia care construiesc ziduri, vor rămâne prizonieri în spatele lor”, în cadrul unui interviu oferit marţi reţelei mexicane de televiziune Televisa, informează Vatican News. În acest interviu, Suveranul Pontif a răspuns unei serii de întrebări despre probleme de actualitate pentru societate, de la poziţia faţă de avort şi homosexualitate şi până la situaţia migranţilor. Papa a făcut şi câteva declaraţii cu privire la pontificatul său, potrivit agerpres.

Una dintre primele întrebări la care a răspuns Suveranul Pontif se referă la migraţie şi în special la proiectul preşedintelui american Donald Trump de a ridica un zid la graniţa cu Mexicul. Papa Francisc a reafirmat că „aceia care construiesc ziduri, vor rămâne prizonieri în spatele lor (…) iar cei care construiesc punţi îşi fac noi prieteni şi îşi dau mâinile, chiar dacă rămân de o parte şi de cealaltă. Dar în acest caz există dialog”, a subliniat el.

Papa Francisc a dorit să semnaleze faptul că problema migranţilor şi mai ales a refugiaţilor trebuie să reprezinte o prioritate în actualitatea socio-politică, în condiţiile în care, după cum a remarcat Suveranul Pontif, aproape în fiecare zi aflăm noi ştiri despre decese în cursul tentativelor de traversare a Mării Mediterane, iar unii lideri politici europeni decid să închidă porturile şi-i obligă pe refugiaţi să se întoarcă în apele internaţionale.

De asemenea, Papa Francisc a reamintit că este foarte important nu doar să-i primim pe refugiaţi ci şi să-i „însoţim, să-i promovăm şi să-i integrăm” în societăţile în care ajung. Atunci când statele îşi închid graniţele în faţa migranţilor, aceştia rămân vulnerabili în faţa traficanţilor de fiinţe umane şi de multe ori sunt victime ale sclaviei şi torturii. Din această cauză, este important ca şi repatrierile să se desfăşoare în condiţii de securitate pentru migranţi. „Pentru repatrieri este nevoie de un dialog susţinut cu ţara de origine şi nu doar să ridicăm un zid sau să închidem uşa casei”.

Tineri

În ceea ce priveşte generaţia tânără, Papa a avertizat asupra pericolului de „pierdere a rădăcinilor”, de alienare faţă de generaţiile dinainte şi de tradiţii. El i-a povăţuit pe tineri să stea de vorbă cu cei în vârstă şi i-a îndemnat şi pe vârstnici să discute cu cei tineri pentru că „un copac nu poate creşte, nu poate înflori şi nu poate da rod dacă nu mai are rădăcini”.

Violenţa împotriva femeilor

Papa a abordat şi subiectul violenţei împotriva femeilor. Fără a încerca să ofere ceea ce el a numit „o explicaţie sociologică”, Papa a remarcat faptul că „femeile se află încă în plan secund” şi, de multe ori, această viaţă în plan secund poate însemna o viaţă de sclavie, după cum arată exemplul unei prostituate cu care a discutat recent, în timpul unei vizite la un adăpost pentru femeile abuzate din Roma. „Fără femei, lumea nu poate funcţiona”, a punctat el.

Avort

În ceea ce priveşte controversatul subiect al avorturilor, Papa a precizat că de fiecare dată ridică două întrebări foarte clare: „Este drept să curmi o viaţă de om pentru a rezolva o problemă?” şi respectiv „Este corect să plăteşti un lunetist pentru a-ţi rezolva o problemă?”. Răspunsul la ambele întrebări este „nu”. Conform Papei, „avortul nu este o problemă religioasă în sensul că eu sunt catolic şi nu trebuie să apelez la avort. Este o problemă umană. Este problema de e elimina o viaţă de om. Punct”.

Citește și : Peste jumătate dintre francezi cred că Macron trebuie să schimbe semnificativ politicile

Relaţiile cu guvernele

În cadrul interviului Papa Francisc a vorbit şi despre situaţiile în care călătoreşte în ţări ai căror lideri susţin politici cu care Vaticanul este în dezacord. În astfel de condiţii, Papa militează pentru dialog şi pentru identificarea celei mai bune soluţii posibile. „Eu găsesc câte ceva bun în fiecare”, a susţinut el, adăugând că şi ateii sau agnosticii pot fi „oameni buni”.

În acest context, Papa a vorbit şi despre bârfe, subliniind că nu este niciodată bine sau profitabil să-ţi vorbeşti de rău aproapele. „Bârfa este un păcat universal care se aplică tuturor, fie că este vorba de conducători sau de supuşi, de copii, tineri, bărbaţi sau femei. Se spune că femeile sunt mai bârfitoare: prostii! Şi bărbaţii bârfesc”, a adăugat el.

Homosexualitate

Subliniind că „suntem cu toţii copiii lui Dumnezeu”, Papa şi-a reiterat poziţia cu privire la familie, care trebuie să-şi iubească şi să-şi includă toţi copiii, chiar şi pe cei homosexuali. El a negat cu vehemenţă că ar fi spus că homosexualii au nevoie de un psihiatru, însă a adăugat că acest lucru „nu înseamnă că aprob actele homosexuale, departe de mine acest gând”.

De asemenea, Papa a ţinut să facă unele precizări cu privire la deja celebra sa remarcă despre homosexuali, „Cine sunt eu să-i judec?”, făcută în timpul unor discuţii cu presa în avionul papal, la întoarcerea dintr-o călătorie la Rio de Janeiro. Această remarcă a avut efectul de a creşte foarte mult aşteptările comunităţii gay cu privire la o deschidere din partea Bisericii Catolice. Dar în interviul acordat pentru Televisa, Papa Francisc a precizat că, în ceea ce priveşte homosexualitatea, doctrina catolică nu s-a schimbat. El a avertizat împotriva tentaţiei de a-i fi scoase vorbele din context şi a subliniat că, în ceea ce priveşte doctrina catolică, el se defineşte drept un „conservator”.

Scandalul abuzurilor

În ceea ce priveşte scandalul abuzurilor care afectează de mai mulţi ani Biserica Catolică, Papa Francisc a explicat că există cazuri în care trebuie acţionat cu prudenţa prezumţiei de nevinovăţie, dar şi cazuri în care vina este atât de clară încât se impun măsuri disciplinare chiar înainte de a se ajunge în instanţă, cum a fost cazul cardinalului McCarrick care a fost exclus atât din corpul cardinalilor cât şi din toate funcţiile sale clericale. Fostul cardinal american Theodore McCarrick a fost caterisit la jumătatea lunii februarie după acuzaţii de abuzuri sexuale împotriva unor minori şi a unor tineri.

De asemenea, Papa Francisc a fost întrebat de ce nu a răspuns acuzaţiilor formulate de fostul nunţiu apostolic în SUA, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano. „Cei care au scris Dreptul Roman au spus că şi tăcerea este un răspuns”, a replicat el, adăugând că în cazul lui Vigano a ales să aibă încredere în onestitatea jurnaliştilor. „Le-am spus (jurnaliştilor n.r.): Aveţi tot ce vă trebuie, studiaţi singuri şi trageţi concluziile. Iar rezultatul a fost bun, mai bun decât dacă aş fi început eu să mă explic, să mă apăr”. Papa a confirmat şi faptul că nu ştia nimic despre McCarrick: „Am spus de mai multe ori că nu ştiam, că nici măcar nu bănuiam pentru că altfel nu aş fi tăcut”.

Relaţia cu presa

În interviul acordat reţelei mexicane de televiziune Televisa, Papa Francisc a discutat şi despre relaţia sa cu presa. „Mă simt confortabil” cu ziariştii, a punctat el, adăugând cu umor: „Doar vă spun adevărul, nu-i aşa?”. Câteodată, a recunoscut Papa Francisc, „poate fi foarte dificil de răspuns la unele întrebări”. El le-a mulţumit însă jurnaliştilor pentru răbdare. „Unele întrebări m-au pus pe gânduri”, a continuat el, oferind exemplul unei călătorii în Chile când jurnaliştii l-au întrebat despre presupuse cazuri de abuzuri sexuale produse acolo. În mare parte, unele dintre întrebările ce i-au fost adresate cu mult tact în timpul zborului de întoarcere (din Chile), după cum a mărturisit Suveranul Pontif, l-au făcut să înţeleagă că nu a fost informat corespunzător cu privire la acest subiect. Drept urmare, după ce a revenit la Roma, Papa s-a gândit şi s-a rugat şi a luat decizia de a trimite un reprezentant (Apostolic Visitator) în Chile, „care a descoperit ceea ce eu nu ştiam”, a mai precizat Papa Francisc.

blank