Actualitate, Featured

Panică la Cotroceni. Iohannis pare că nu știe ce are de făcut

Klaus Iohannis a schimbat tactica și din președintele tăcut a decis să se transforme în președintele jucător dar se pare că nu prea îi iese.

Deși ar trebui să fie mult mai activ pe plan extern, și nu doar prin excursii, Klaus pare că nu prea știe ce are de făcut. Astfel, la o lună de la câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump, nici președintele și nici premierul României nu au purtat niciun fel de discuții cu unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai țării noastre.

Trump, împreună cu echipa sa au purtat convorbiri telefonice cu importanți lideri ai lumii. Până și premierul ungar, Viktor Orban a vorbit cu noul președinte american, în timp ce în România s-a așternul liniștea.

Trump a anunțat în urmă cu puțin timp că primul lider european care va fi invitat la Casa Albă va fi Milos Zeman, preşedintele Republicii Cehe, care și-a manifestat public susținerea pentru el.

România a dus o politică absolut deplorabilă din acest punct de vedere. În loc să se plaseze în echilibru între cei doi candidați, s-a preferat focusarea totală pe Hillary Clinton, care-și amintea despre țara noastră doar că femeile nu aveau voie la avorturi și că foarte mulți copii erau abandonați în orfelinate. Acest lucru nu a ajutat deloc ca brandul României să crească, ci dimpotrivă. Când ești dat drept exemplu negativ în cea mai urmărită campanie din lume, cu siguranță acest lucru îți va deprecia brandul de țară. Și când tu continui să rămâi blocat pe susținerea celei care te-a făcut de râs la nivel internațional, pare că esti un pic… lipsit de inspirație.

Liderii români, dar și presa au ales să difuzeze în mod exagerat declarațiile ambasadorului Klemm în materie de corupție și să fie promovat precum „șeful care ne face observație”. Doar că dosarul Microsoft ne arată că ar fi fost totuși lucruri importante de rezolvat și cu corupția americană. Ar fi fost mult mai indicat ca în această relație să aibă și românii un cuvânt de spus. Liderii puternici sunt cei apreciați la nivel internațional și cu aceia se și poartă negocieri, nu cei de tipul „yes sir!”. Istoria a demonstrat acest lucru de foarte multe ori.

Și iată că la o lună de la învestirea lui Donald Trump în funcție, SUA pare că a uitat pentru moment complet de România. Desigur, norocul nostru este că avem totuși o poziție geostrategică salvatoare, însă dacă politica externă va continua în aceeași manieră, cu siguranță lucrurile se vor deprecia.

De menționat că ministrul de Externe este fostul consilier al lui Klaus Iohannis, Lazăr Comănescu. Se impune o schimbare de viziune sau vom plăti îndepărtarea de SUA.

blank