Rareș Bogdan pandemia de COVID-19 a raţionalizat dezastrul economic. Nu demult, mi-a bîzîit pe la ureche o știre despre un infractor de provincie care a fost prins cu o tonă de spirt. Era în plină criză de măști și substanțe pentru dezinfectat. Ce mama naibii l-o fi apucat și pe caraghiosul acela cu spirtul? Doar nu l-o fi luat să-l împartă cu sticluța pe la bețivii de pe sate. Presupun că știți că, în țara noastră, spirtul medicinal circulă ca și berea sau ca și vinul, la liber, la raft, iar ai noștri compatrioți de pe sate, ajunși într-o stare de dependență, îl trec printr-o felie de pîine și îl savurează, indiferent de consecințe.

Rareș Bogdan pandemia de COVID-19 a raţionalizat dezastrul economic

Au mai trecut două zile și o televiziune înregimentată direct la Cotroceni ne dezvăluia cazul unei femei de la un spital din Suceava care a furat niște măști. Știre bombastică, imagini de la Suceava, corespondență specială. Cîte măști?Zece-cincizeci-o sută? Dumnezeu știe! Imediat, mi-am adus aminte de cîțiva lucrători dintr-un IAS, condamnați la moarte pe vremea lui Ceușescu. Era nevoie de niște țapi ispășitori și i-au găsit repede.

A început diversiunea băieților! Cum să ne concentrăm atenția asupra bîlbelor guvernamentale și asupra crizei de materiale și medicamente? Cum să luptăm cu coronavirusul în asemenea condiții? Mai ales că nu prea mai ține povestea cu depozitele goale moștenite de la PSD? Era vremea să ne arate că măștile, dezinfectanții și halatele au sosit, dar sunt șterpelite de unii români nemernici. Dacă nu le-ar fi furat, cu siguranță că ar fi ajuns pentru tot poporul!

Nu doar asistentele cu măștile dosite și contrabandiștii de alcool sunt de vină. De vină sunt și spitalele. Dacă erau puse la punct, ne distram. Dădeam lecții și italienilor și spaniolilor și americanilor. Spitalele sunt de vină. De-aia președintele ne-a și promis pentru după pandemie o evaluare la sînge a acestora! Nu a Guvernului, nu a SRI-ului, nu a cetei de consilieri de la Cotroceni. Ei intră cu toții în grupul de care președintele este nespus de mulțumit.
Operațiunea de intoxicare generală și de ascundere a competenței guvernanților este dirijată de aceiași care au pus-o la cale și în regimurile precedente, inclusiv pe cea cu furtul purceilor. Unii or mai fi ieșit la pensie, dar au rămas discipolii și copiii acestora!

„Oamenii-problemă” din anturajul viitorului posibil şef al SRI
Nu m-am mai mirat cînd pe site-uri a început să circule declarația unei caricaturi de serviciu a actualei puteri. Cînd un rahat și o enormitate trebuie aruncate în mijlocul pieții publice, Rareș Bogdan își pune batistuța, se fardează ca pentru o întîlnire amoroasă și-i dă drumul:

Citeste si...
378 de spanioli, uciși de coronavirus, în ultimile 24 de ore

-”Nu vă speriați, NU este în România. Încă!
Le pregătim însă o „surpriză” majora speculantilor si ticalosilor ce speculeaza fricile, teama, disperarea oamenilor…….. NU exista nu se poate, exista doar daca vrei, poți! Si vrem si vom rezolva aceasta problema intr-un fel sau altul. Solicit ca pana atunci, cei de la ANPC, Consiliul Concurentei si Anaf sa isi faca treaba cu gandul la parintii lor care sunt victimele unor astfel de speculanti si ticalosi.”

Așadar, cunoscutul „speculant artistic” al contractelor cu societățile de stat și fiul unui alt generator de eșecuri economice se cere în postura de principal acuzator al speculanților de măști, halate și dezinfectanți! Nimic mai mult. Nu care cumva să coborîm în timp și să o luăm la purecat de la privatizarea societății Soda Ocna Mureș sau de contractele cu societățile de stat ale trompetului prezidențial.

R. Bogdan parcă n-ar şti că tatăl său a falimentat Combinatul Ocna Mureş
Nu fac nici o aluzie la contractele cu Remarul lui Călin Mitică, subordonat indicațiilor lui Eduard Hellvig și Vasile Blaga! Nu, nici vorbă de aceștia! Ale lor nu se pun și nu se cercetează. Numai despre speculanții de măști și de halate este vorba pentru că acestea lipsesc și pentru că Rareș Bogdan trebuie să-și acopere și să își curețe boticul.

Ce învârteli a făcut Călin Mitică de la Remarul
Direcționarea mîniei publice către o țintă falsă se numește diversiune. Ce să-i faci!? Mai fac și guvernanții cîte o prostie și încearcă să se scoată la vopsea cu asemenea trucuri ieftine. Nenorocirea este alta. Tipul acesta de comportament ascunde nevoia din ce în ce mai presantă de a ascunde eșecurile actualei puteri, lipsa de idei, de oameni competenți, de măsuri deștepte și creative, întîrzierile de Bulă rămas cu gura căscată la luna mare și luminoasă. Adică avem de-a face cu primele forme de pudrare și machiere a dezastrului.

Cînd un om sau o instituție, o comunitate sau o țară fac eforturi vizibile de a ieși din rahat pe bază de vinovați și responsabili din afara lor putem spune că asistăm la o tentativă de raționalizare a dezastrului. Atît și nimic mai mult!

Cornel Nistorescu