Franța își retrage toate trupele din Irak din cauza pandemiei de coronavirus, după cinci ani de prezență pe teren, sau ”jumătate de deceniu”, cum le place să spună celor de la Middle Easta Eye, o publicație londoneză nu tocmai pro-israeliană. Franța a luat decizia de a-și reptaria personalul implicat în operațiunea Chammal, până la noi ordine”, spune Ministerul francez al Apărării, citat de Reuters. Este vorba despre nu mai mult de 100 de militari.

Franța își retrage trupele din Irak pentru a lupta acasă cu coronavirusul”, scrie Pat Buchanan pe blogul său. ”Când NATO a redus din amploarea exercițiilor sale militare în Europa (Defender Europe-20), Rusia a acționat în reciprocitate. Moscova a anunțat că își va anula exercițiile militare la frontiera NATO.Franța îşi retrage toate trupele din Irak

Țările par să recunoască și să răspundă la realitatea geostrategică sumbră din martie 2020: pandemia este adevăratul inamic al tuturor, iar câtă vreme luptăm cu ea, fiecare în țara lui, suntem împreună în această luptă.

Nu lăsați o criza gravă să se irosească, spunea fostul șef de cabinet al lui Obama, Rahm Emanuel. Asta în timpul crizei financiare.

Apelul lui Emanuel a fost reluat săptămâna aceasta de congresmanul democrat James Clyburn, care a catalogat criza coronavirsului drept ”o ocazie deosebită pentru a face ca lucrurile să se muleze pe viziunea noastră”. Clyburn se gândea la alternativa democraților din SUA la pachetul de urgență de 2.200 de miliarde de de dolari. Președintele Trump ar trebui fie să și-l asume pe tot, fie să-și asume responsabilitatea respingerii unei transfuzii de fonduri federale care să mențină economia pe linia de plutire.

Liderul majorității republicane din Senat a respins propunerile democraților. Însă Trump ar trebui să meargă și mai departe și sa profite de această criză pentru a face lucrul pentru care a fost ales – să impună o nouă politica externă. Să izoleze America nu de restul lumii, ci de războaiele din lume.

The New York Times și The Washington Post au scris în favoarea reducerii sancțiunilor impuse Iranului. Ar fi un gest umanitar, având în vedere că Iranul a suferit mai mult decât oricare altă țară din Orientul Mijlociu din cauza virusului. Mai mult, ar fi o dovadă a faptului că SUA nu sunt în război cu poporul iranian. Acest gest unilateral al lui Trump, care nu ar cere mai mult decât negocieri, ar face ca vina izolării Iranului să aparțină doar ayatollahilor.

Cât despre anularea exercițiilor militare din Rusia de către Vladimir Putin, ca reacție la anularea exercițiilor militare NATO, Trump ar putea profita de asta ca de o deschidere pentru dialog cu Rusia, așa cum candidatul Trump a promis acum patru ani.

Citeste si...
Trump, declarație BOMBĂ despre președintele Franței: ”Îi place să mă țină de mână!”

Crede cineva că Putin vrea un război cu NATO? Dacă ar face asta, cine crede că Italia și Spania, doi dintre aliații importanți din NATO și care suferă mult din cauza crizei coronavirusului, ar invoca Aricolul 5 și ar declara război Rusiei?

Când dușmanul nostru era Hitler, America a încheiat o alianță de război cu Stalin, cu obiectivul comun de a înfrânge forțele Axei. Liberalii și cei de stânga susțin Frontul Popular dintre democrații și Stalin. Dacă ne-am putut uni cu bolșevicii pentru a-i învinge pe naziști, atunci cu siguranță ne putem alătura liderilor Iranului pentru a face față și a învinge coronavirsul.

Când oare a existat o ocazie mai buna ca acum pentru ca Trump să facă o campanie pentru a retrage America din războaiele din Siria, Irak, Afganistan?

Gândiți-vă și la Peninsula Coreea. Kim Jong-un a testat rachete deasupra Marii Japoniei. Lumea speriată de coronavirus nu a dat atenție acestui lucru. Ar trebui să-i facem o ultimă ofertă lui Kim, că ne vom retrage trupele din Coreea de Sud și vom ridica sancțiunile, dacă își va reduce arsenalul nuclear și va permite verificări. Suntem gata pentru un acord. Însă, daca Phenianul refuză, ar trebui să le spunem că noi ne întoarcem acasă și că vom permite Japoniei și Coreei de Sud să aibă propriile arsenale nucleare. Și să-l lăsăm pe Kim să se descurce.

Pandemia este cea mai gravă criză de la confruntarea rachetelor din Cuba, din 1962. Atnci, John F. Kennedy a folosit momentul amenințării lumii cu Armaghedonul pentru a ajunge la o destindere cu URSS-ul dictatorului comunist care a adus rachetele în Cuba. După victoria în Razboiul Rece, nu am mai făcut asta. În schimb, ne-am aruncat în războaie în care nu era locul nostru, pentru a gestiona amenințări imaginare și a promova cauze utopice precum instituirea democrației jeffersoniene în locuri în care erau înrădăcinate tribalismul și dogma.

Coronavirusul este un inamic cum Saddam Hussein nu a fost vreodată. Și nici ayatollahii nu au făcut nimic pentru a determina milioane de americani să fugă în adăposturi.

Ceea ce ne spune criza coronavirusului nu este să întoarcem spatele lumii, ci că, atunci când ne implicăm în lume, ar trebui să ne uitam în primul rând la beneficiile noastre, așa cum face acum fiecare țară din lume.”