Actualitate, Featured

Pandemia ar putea duce la săracie extremă a jumatate de miliard de oameni

Organizația non-guvernamentală Oxfam a avertizat joi că pandemia de COVID-19 ar putea aduce jumătate de miliard de oameni în pragul sărăciei la nivel mondial.

Jumătate de miliard de oameni ar putea fii afectatii financiar din cauza conoravirusului. Un raport în acest sens a fost publicat cu câteva zile înainte ca FMI și Banca Mondială să prezinte calculele referitoare la impactul actualei crize asupra nivelului sărăciei la nivel global. „Criza economică actuală se adâncește mai rapid decât criza financiară din 2008”, se arată în raportul citat de Reuters.

Pandemia ar putea duce la săracie extremă a jumatate de miliard de oameni

„Estimările arată că, indiferent de scenariu, sărăcia la nivel mondial ar putea crește pentru prima dată din 1990”, se mai arată în document. Această situație ar duce unele țări la nivelul de sărăcie din 1990.

Autorii documentului au folosit clasificarea dată de Banca Mondială pentru sărăcie. Astfel, o persoană trăiește în sărăcie extremă dacă trăiește cu mai puțin de 1,90 de dolari pe zi, în timp ce un grad moderat de sărăcie este situat deasupra pragului de 5,50 de dolari pe zi.

Potrivit celui mai sumbru scenariu luat în calcul de Oxfam, acela al unei reduceri cu 20% a veniturilor, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă ar crește cu 434 de milioane, la aproape 1,2 miliarde. Potrivit aceluiași scenariu, patru miliarde de oameni ar trăi în sărăcie moderată, o creștere cu 548 de milioane.

Pandemia ar putea duce la săracie extremă a jumatate de miliard de oameni

Raportul arată că femeile sunt mai expuse riscului de sărăcie decât bărbații pentru că reprezintă un procent mai mare din numărul persoanelor care lucrează la negru.

Statele lumii trebuie să ia măsuri urgente pentru limitarea efectelor crizei
Oxfam propune, însă, un plan de acțiune în șase puncte pentru a limita efectele crizei. Printre propuneri se numără acordarea de împrumuturi și facilități fiscale pentru companiile în nevoie. Totodată, autorii recomandă ca Fondul Monetar Internațional (FMI) să se implice mai mult.

Raportul mai arată că statele dezvoltate trebuie să le sprijine pe cele în curs de dezvoltare.

„Țările bogate au arătat că pot mobiliza mii de miliarde de dolari pentru a-și sprijini economiile. Dar dacă statele în curs de dezvoltare nu vor putea face față impactului, criza va continua și va afecta toate țările, sărace sau bogate”, se arată în document.

Peste 1,5 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel mondial, și aproape 90.000 au murit din cauza pandemiei de COVID-19.

 

blank