În urmă cu puţin timp preşedintele l-a decorat pe Horia Roman Patapievici

 REVISTA 22 - 1001 NUMERE - ANIVERSARE

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale societăţii civile. „Preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii”, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Horia Roman Patapievici, dar şi pe Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Călin Peter Netzer etc.

După cearta cu Victor Ponta pe tema decorării fostei conduceri de la ICR, în linişte, fără măcar să fie anunţaţi jurnaliştii acreditaţi, Traian Băsescu i-a surprins pe toţi.

Horia Roman Patapievici a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler, iar Gabriel Liiceanu cu Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Ofiter.

Ceremonia de vineri vine dupa ce presedintele Traian Basescu a sesizat miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la un posibil conflict de natura constitutionala generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidentiale privind decorarea unor personalitati care au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005-2012, printre care si Horia Roman Patapievici.

„Sunt în faţa unei părţi a intelectualităţii române pe care tot timpul am încercat să o înţeleg în exigenţele ei, chiar dacă nu am înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat. Asta nu e vina lor, ci a mea. Nu am niciun complex pentru intelectualitatea din România pentru că sunt convins că niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor. Fiecare la ce ne pricepem. Evenimentul de azi e un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui. Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu. Preşedintele doar recunoaşte merite şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc. Astăzi avem oameni care au făcut ca pentru cititorii români marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei de valoare, idei pe care prea puţini suntem pregătiţi să le punem în aplicare sau să le valorificăm”, a spus Băsescu.

 

Citeste si...
Tânărul care l-a scuipat pe Traian Băsescu a încercat să se sinucidă