Sefa CSM, judecătorul Lia Savonea, a anunţat, vineri după-amiază, articolele din controversata Ordonaţă de Urgenţă 7 la care ministrul Justiției ar fi dispus să renunţe. Printre acestea, cele referitoare la posibilitatea ocuparii functiei de sef de parchete de un judecator si la articolul legat de delegarile in functii de conducere.

Potrivit proiectului de modificare trimis la CSM, Ministrul Justiției Tudorel Toader propune revenirea la forma anterioara a articolului 54, adică procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai din rândul procurorilor, cu avizul Secţiei de procurori din CSM, nu al Plenului CSM.

De asemenea, se elimină articolul care prevedea posibilitatea excluderii din magistratură pe motiv de pierdere a bunei reputaţii.

Citeste si...  Procurorii României încotro? Numirile cu cântec ale lui Predoiu au fost contestate

Alte modificări la care se renunţă vizează revinirea drepturile salatiale ale specialiştilor IT, se abroga un text tranzitoriu in privinta delegărilor la nivelul Parchetelor.

Potrivit şefei CSM, judecatorul Lia Savonea, instituţia pe care o conduce urmează să dea, sapatamana viitoare, un aviz pozitiv sau negativ. Procurorii vor transmite raspunsul altaturi de mai multe propuneri.

Ca urmare a adoptarii OUG 7, mai multi judecatori si procurori au protestat. Mai multe instante si parchete au decis, in premiera, suspendarea activitatii.