Romanian Community Coalition, cea mai mare organizație a românilor din SUA a înaintat, pe data de 15 februarie 2016, o plângere penală Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva lui Liviu Dragnea, deputat și presedinte PSD, pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals în inițierea controversatei legi a defăimării. Românii din America au reclamat, astfel, și oficial, ceea ce reclamaseră de la început: Dragnea a invocat documente și instituții europene inexistente, pentru susținerea proiectului său de lege.

Practic, Dragnea a afirmat, în expunerea de motive, că „propunerea legislativă vine în completarea legislației comunitare în materie, fiind inspirată de «Convenția Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranței și Combaterea Intoleranței», propusă ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de către Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii”. Evident, nimeni n-a auzit vreodată de Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii. Despre această mirifică instituție, același Dragnea menționează că ar fi una dintre instituțiile chemate să implementeze legea inițiată de el, alături de Ministerul Educației și CNCD.

Citeste si...  Ursula von der Leyen trage un semnal de alarma: Romania, singura tara comisar european

Faptul că acest „Consiliu European al Toleranței” nu este o instituție europeană a fost confirmat și de Comisia Europeană, raspunzând interpelărilor mai multor europarlamentari: „Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii nu este o entitate a Uniunii Europene iar Comisia nu furnizează nicio finanțare pentru el. Convenția Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranței și Combaterea Intoleranței nu este un document nici al Comisiei Europene și nici al Uniunii Europene”, a raspuns Comisia Europeană europarlamentarului Andreas Mölzer, pe data de 24 februarie 2014.