Guvernul va adopta joi ordonanţa de urgenţă care permite primarilor să-şi schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul. În şedinţa de marţi, Executivul va discuta actul normativ care va ajunge săptămâna viitoare în Parlament. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat marţi, înaintea şedinţei de Guvern, că este ‘în principiu, reticent’ faţă de proiectul ordonanţei privind aleşii locali, însă precizează că subiectul poate fi discutat ‘dacă există argumente’.

ponta_80284500

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, susţine că prin propunerea de OUG privind aleşii locali nimeni nu obligă primarii să treacă la un partid, ci prin acest act normativ aceştia au posibilitatea să decidă ‘ei pentru ei’.

„Prin acea propunere de OUG nimeni nu obligă niciun primar să treacă la vreun partid. Tocmai acesta este principiul de bază al acestei măsuri: să permită aleşilor locali să decidă ei pentru ei”, spune Şova într-un comunicat de presă.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu s-a discutat în Coaliţie despre proiectul propus de Liviu Dragnea privind ordonanţa de urgenţă care permite primarilor să-şi schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul.

„Nu am discutat în coaliţie acest lucru. Săptămâna trecută ne-am întâlnit în şedinţa de Guvern. (…) Eu sunt, în principiu, reticent faţă de o astfel de iniţiativă, dar, dacă există argumente, putem discuta. Nu e o problemă”, a spus Kelemen Hunor, marţi, la Senat, înainte de întâlnirea pe care o are programată cu membrii Comisiei pentru Cultură.

Kelemen Hunor a adăugat că, în opinia sa, „o boală” a vieţii politice din România, de care însă UDMR a fost ocolită, este fenomenul migraţiei politice.

‘Eu personal sunt reticent şi am spus, de foarte multe ori, că o problemă gravă, o boală a vieţii politice, este această posibilitate de a migra în toate partidele. Poate că noi suntem exceptaţi de acest flagel. Noi nu am primit, noi nu am dat la alte partide politicieni. Deci, la noi, această migraţie nu a existat’, a mai spus Kelemen Hunor.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat vineri, la Suceava, că Guvernul ar putea aproba o ordonanţă de urgenţă prin care aleşii locali să poată opta pentru un alt partid decât cel pe listele căruia au fost votaţi, dacă doresc aceasta, fără a-şi pierde mandatele, şi că va prezenta prim-ministrului Victor Ponta o propunere în acest sens.

„Am primit foarte multe solicitări şi sesizări din ţară de la mulţi aleşi locali şi judeţeni care semnalează că devine pregnantă o situaţie. Se instalează instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor noi partide şi mulţi primari, pe care nu îi condamn, care susţin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majorităţile”, a spus Dragnea.

Citeste si...  Ştefan Bănică jr, 444.444 euro profit net pe anul trecut, mai mult decât Andreea Marin