Producătorul de produse de tutun JTI consideră că proiectul de Ordonanţă de urgenţă publicat marţi, prin care sunt prevăzute creşteri ale accizei la ţigarete în mai puţin de o lună, va afecta profund piaţa legală şi va pune în pericol veniturile suplimentare pe care Guvernul speră să le obţină.

„Ministerul Finanţelor aduce argumentul alinierii la Directiva 2011/64/UE, care prevede că incidenţa accizei în preţul mediu ponderat trebuie să fie 60%, invocând pericolul declanşării procedurii de infringement. Un pericol care de fapt nu există, prevederile Directivei fiind foarte clare: ajustarea se poate face până la 1 ianuarie al celui de al doilea an după ce incidenţa scade sub 60% (art. 11, alin. 1), adică până la 1 ianuarie 2021. O creştere de peste 10 euro în mai puţin de un an nu a mai avut loc din 2010, când contrabanda a ajuns la peste 36%, iar piaţa neagră a devenit subiect de discuţie pe agenda CSAT”, explică reprezentanţii JTI într-un comunicat de presă.

Citeste si...  Guvernatorul BNR, a făcut rost de lichidități în euro. Se pregătește pentru eventuale probleme generate de criza COVID-19

JTI a trimis săptămâna trecută Ministerului Finanţelor Publice o scrisoare oficială prin care solicită majorarea accizei de la 1 ianuarie, nu de la 1 septembrie, pentru a avea timp de modificare a planurilor de afaceri, şi pentru ca piaţa să poată absorbi creşterile de preţ, fără a se orienta către produsele de contrabandă.

Reprezentanţii companiei JTI susţin că depun eforturi pentru a se conforma la un cadru de reglementare din ce în ce mai restrictiv. „Toate Directivele europene referitoare la produsele din tutun, de la producţie şi comercializare, până la taxare şi publicitate, au fost transpuse în legislaţia naţională, iar în prezent sunt implementate prevederile privind trasabilitatea”, explică aceştia.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi, pentru dezbatere publică, proiectul de ordonanţă prin care se reduce numărul de posturi din aparatul de stat, se majorează acciza la ţigarete şi se introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale şi bugetare.