Featured, Ultima Ora

Ordonanţa de urgenţă pentru legile justiţiei, publicată în Monitorul Oficial după 24 de ore

Ordonanţa de urgenţă pentru legile justiţiei, adoptată luni dimineaţă de către Guvern, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, luni dimineaţă, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. OUG prevede schimbări în detaşările procurorilor şi stipulează interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi văzute de oricine.

O altă prevedere nouă introdusă este cea potrivit căreia ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară.

Se măreşte vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunct sau la funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, la 15 ani.

Totodată, procurorii care vor să acceadă în structurile DNA sau DIICOT trebuie să aibă o vechimă minimă de 10 ani.

 

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Procurorul general nu mai decide detaşările procurorilor la parchete, ci Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că a ținut seama de unele din recomandările Comisiei de la Veneția dar a adăugat că nu a mers la ședința acestuia for pentru a negocia forma OUG.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, ieri, că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluţionare şi a făcut referire la dosarele ”foarte bine cunoscute” de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,”colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate”. ”Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare”, a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat, ieri, este bine că au dispărut „cele mai flagrante lucruri” din OUG pentru legile justiţiei, dar în acelaşi timp sunt unele prevederi care ”reclamă o aprofundare a justificărilor”. ”Nu am înţeles care era urgenţa cu fixarea pe posturi a celor care sunt acum la Parchetul Înaltei Curţi, care era urgenţa cu modificarea condiţiilor de vechime pentru accesul în funcţii”, a spus Şerban Nicolae.

În schimb, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu susține că ordonanața a venit cu soluții la observațiile Comisiei de la Veneția, iar noile prevederi privind vechimea în magistratură sunt normale, din punctul său de vedere. „Nu mi se pare normal ca la parchete de nivel înalt să lucreze persoane care nu au suficietă experiență. Peste tot e normal să lucreze oameni care au bună experiență profesională, și nu persoane care își fac ucenicia pe dosare complicate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, cu referire la creșterea pragului de vechime pentru angajații DNA și DIICOT.

O poziție similară a avut și Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare pentru legile justiției. Acesta a susținut că modificarea care prevedere creşterea la zece ani de experienţă în profesie pentru a accede la funcţia de procuror în DNA şi DIICOT este justificată şi că este bine că nu au fost modificate prevederile privind răspunderea magistraţilor.

blank