Ordinele lui Dragnea se execută orbeşte. Până la această dată, în Municipiul București și în toate județele din țară, inspectorii au verificate 294 de piețe agroalimentare și 102 depozite en-gros de legume și fructe, precum și 3.410 operatori din care 1.820 persoane fizice și 1.590 persoane juridice, informează MADR.

Ordinele lui Dragnea se execută orbeşte. Inspectorii MADR lucrează la foc continuu. Pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 63.500 lei și un număr de 239 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017.

Au fost prelevate 52 de probe din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveți, roșii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpșuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi.

Prelevarea de probe de către reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, aduce asigurări că toate legumele și fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori.

Controalele au constatat că fenomenul de substituire a legumelor și fructelor este încă prezent, în sensul că produsele provenite din import sau comerț intracomunitar sunt comercializate ca produse românești, practică la care mai apelează comercianții din piețele agroalimentare. De asemenea, nu toți comercianții respectă trasabilitatea produselor, prin neprezentarea documentelor de proveniență.

Citeste si...  Medic din cluj, acuzat că a luat mită de la 61 de persoane pentru să obtină pensie de handicap

În continuare, atestatele de producător cu suspiciuni asupra calității de producător sau asupra cantităților de legume obținute, în raport cu suprafețele cultivate, sunt ridicate în copie, în vederea verificării de către Direcțiile pentru Agricultură Județene la primăriile emitente.

Principalele obiective urmărite în cadrul acestor acțiuni de monitorizare și inspecție sunt: asigurarea unui spațiu distinct și semnalizat corespunzător pentru minim 40 % din numărul total de tarabe din piață pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli, organizați conform OUG 44/2008; depistarea și sancționarea fenomenului de substituire a legumelor și fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerț intracomunitar; etichetarea corectă a produselor, legume și fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producție, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării și a prețului, pentru a se distinge producția autohtonă de cea provenită din import sau spațiul intracomunitar; trasabilitatea loturilor de legume și fructe provenite din import sau comerț intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoțitoare (facturi fiscale) a țării de origine – documentele sunt emise de către depozitari pentru comercianții de legume și fructe cu amănuntul.