Ludovic Orban a anunţat, luni, că BEX al PNL a decis înfiinţarea unui grup de lucru format din parlamentarii liberali din comisiile juridice care vor lucra la un proiect pentru modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR.

„BEX al PNL a luat decizia să iniţieze procedura de modificare a modului în care funcţionează CCR. În acest sens am stabilit un grup de lucru format din reprezentanţii partidului care au activitate în Comisia juridică în cele două Camere ale Parlamentului şi care au avut contribuţii la acte normative de natura constituţională. Obiectivele acestui grup de lucru sunt realizarea unei analize comparative a modului în care funcţionează Curţile Constituţionale în alte ţări europene”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului executiv al PNL de luni.

Liderul liberal a adăugat că printre modificările vizate de Partidul Nationl Liberal ar fi schimbarea modalităţii de vot în luarea deciziilor de către judecătorii CCR, prin introducerea unei majorităţi calificate, precum şi felul numirii magistraţilor Curţii.

„De asemenea o identificare a tuturor deficienţelor majore care sunt generate de textele constituţionale şi de Legea de organizare şi funcţionare a CCR. Obiectivul final este pregătirea unui proiect de revizuire a Constituţiei şi de asemenea un nou proiect de lege de organizare şi funcţionare a CCR. Sigur că vizăm mai multe aspecte, de la modalitatea de desemnare a judecătorilor CCR, modalitatea de luare a deciziilor la nivelul CCR, posibilitatea introducerii de majorităţi calificate la anumite decizii. Vrem să identificăm limitele în deciziile pe care le poate lua CCR şi o serie de alte aspecte care au ca obiectiv să punem Curtea Constituţională în slujba democraţiei, în slujba cetăţeanului, să împiedicăm apariţia unor decizii ale CCR care să fie luate în sprijinul unor grupuri de interese şi împotriva prevederilor CCR”, a conchis Orban.

Citeste si...  Ce poziţii sexuale preferă bărbaţii în funcţie de vârstă?

Preşedintele PNL a criticat recent decizia CCR de admitere a conflictului de natură juridică între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specialitate în cazurile de corupţie, cerând demisia judecătorilor care au votat pentru admitere.

Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale, au spus surse oficiale, pentru