Orban se declara neplacut surprins
Actualitate, Featured

Orban se declara neplacut surprins de atitudinea Poloniei și Ungariei fată de condiționarea fondurilo europene

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi seară, că este ”extrem de neplăcut surprins” de poziţia Ungariei şi Poloniei care resping în continuare condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. ”Poziţia lor e de neînţeles”, afirmă Orban, precizând că sunt afectaţi cetăţenii întregii Europe.

”Sunt extrem de neplăcut surprins de poziţia guvernului maghiar şi polonez pentru că aici e vorba de întreaga Europă şi până la urmă e vorba de cetăţenii din Polonia şi Ungaria. Este în interesul fiecărui cetăţean de la nivelul Uniunii Europene ca această facilitate, această finanţare enormă, de 750 miliarde de euro, să fie la dispoziţia economiilor şi statelor europene. Poziţia lor e de neînţeles. Probabil vor să obţină nişte îmbunătăţiri ale textului. Care e problema? Comisia se împrumută, trebuie să existe o garanţie din partea contribuabililor, inclusiv din partea statelor frugale, cum se numesc ele, statele care contrinuie, că banii sunt cheltuiţi corect. Asta este, de fapt, legarea facilităţii de recuperare şi rezilienţă. Ei vor să asigure o minimă garanţie că banii vor fi cheltuiţi corect în toate ţările europene, că vor fi proceduri corecte de licitaţie, că proiectele care sunt finanţate sunt în conformitate cu regulamentul european, că nu sunt cazuri de corupţie în derularea acestor proceduri”, a declarat, Ludovic Orban, referindu-se la condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Premierul Ludovic Orban consideră că este ”o condiţie rezonabilă”.

”Mie mi se pare o condiţie rezonabilă, noi am susţinut acest punct de vedere. Şi atenţie, nu este numai legat de banii alocaţi în cadrul Planului Naţional de Rezilienţă şi Recuperare, va fi o condiţie inclusiv pentru fondurile europene în cadrul bugetului 2021 – 2027, mai mult ca sigur. Dezbaterea asta nu e de ieri – de astăzi, e o dezbatere care durează de mult timp şi la ora actuală s-a conturat această voinţă ca o minimă garanţie că banii contribuabililor europeni sunt cheltuiţi în condiţiile legii pentru că asta presupune respectarea standardelor şi regulilor care sunt prevăzute în Art2 din Tratat şi a bunelor practici care funcţionează la nivelul UE”, a mai afirmat premierul.

Ungaria şi Polonia au insistat, joi, că accesul la bugetul multianual al Uniunii Europene şi la fondul de redresare nu poate fi condiţionat de respectarea statului de drept, dacă nu este modificat tratatul UE, rămânând ferme pe poziţie în timp ce blocul comunitar încearcă să rezolve acest blocaj.


blank