Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri că, potrivit estimărilor Guvernului, în acest an deficitul bugetar va fi de 6,7% din PIB şi a adăugat că timpul va dovedi dacă această estimare a fost una corectă, informează Agerpres.

El a răspuns astfel unei întrebări legate de faptul că previziunile Comisiei Europene indică un deficit bugetar de până la 9,2% din PIB anul acesta pentru România, mai mare decât cel de 6,7% din PIB anunţat de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„În conformitate cu actualul buget care a fost reglementat prin ordonanţa de rectificare, acestea sunt estimările noastre, care sunt şi rezultatul prognozei care a fost realizată de Comisia de prognoză. (…) Timpul va dovedi cine are dreptate. Noi suntem preocupaţi, pe de o parte, de reducerea la maximum a riscului de răspândire a virusului, de apărarea vieţii şi sănătăţii românilor. Evident, suntem preocupaţi de o implementare graduală, bine gândită, a fiecărui pas de relaxare, care să nu ducă la creşterea numărului de infectări. Şi, de asemenea, punem la punct programul de clădire naţională, de repornire a economiei care să ne permită trecerea cât mai rapidă peste această criză economică provocată de epidemie”, a afirmat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

Citeste si...
Președintele Iohannis va discuta vineri cu Ludovic Orban despre alegerile anticipate: „Își dorește acest lucru, așa cum îmi doresc și eu”

Economia României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, după mai mulţi ani de creştere robustă, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB, potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate miercuri de Comisia Europeană.

Pe 15 aprilie, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, preciza că deficitul bugetului general consolidat urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din acest an, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB.