Formarea unei coaliţii alături de USR, PMP şi noul partid, Mişcarea România Împreună nu este necesară pentru anul electoral 2019, afirmă preşedintele PNL Ludovic Orban. El este convins că la ora actuală, PSD se află în cădere liberă, iar ALDE nu va supravieţui.

Întrebat joi seară, într-o emisiune difuzată de postul Realitatea TV, dacă exclude o mare coaliţie de tip Convenţia Democrată, alături de USR, PMP şi Cioloş, liderul PNL Ludovic Orban a răspuns:

„La ora actuală PSD s-a dus atât de tare în cap, încât NU CRED CĂ E NECESARĂ acum o astfel de coaliţie,” afirmă Orban. ”PNL nu s-a dus la 12%, iar Ponta nu s-a dus la 8%. Suntem în dialog, cooperăm, avem acţiuni comune, când e necesar susţinem demersuri comune, în schimb nu are rost să discutăm astfel de demersuri. (La europarlamentare n.r.) PNL va participa pe liste proprii pentru că nu se amestecă familiile politice europene. La prezidenţiale, eu ştiu că PNL îl va sprijini pe Iohannis şi nu am alte garanţii referitoare la alegerile prezidenţiale ale altor formaţiuni politice. Referitor la locale, sigur că vom gândi diferite alianţe, acolo unde este nevoie să batem PSD”.

Orban este convins că ALDE „moare” şi dacă pleacă şi dacă nu pleacă de la guvernare.

ALDE e un partid de tip lider, care depinde de domnul Tăriceanu. Dacă ALDE pleacă de la guvernare moare, dacă ALDE rămâne alături de PSD la guvernare moare„, ne asigură Orban.

La fel de optimist ca în cazul moţiunii de cenzură eşuată din iunie, liderul PNL nu are dubii că partidul va găsi cea mai bună soluţie pentru a bate PSD şi a forma viitorul guvern.

„Vom găsi înainte de alegerile parlamentare cea mai bună soluţie astfel încât să avem garanţia că vom avea majoritatea şi vom forma Guvernul. Asta vă spun100%„, a fost concluzia lui Ludovic Orban.

Citeste si...  Noaptea mintii. Jandarmeria a facut plangere penala si acuza o lovitura de stat la protestul diasporei din 10 august!

Miercuri, Dacian Cioloş declara pentru Mediafax, că o posibilă unificare a dreptei se poate face în jurul unui proiect comun şi valori comune, nu a unei persoane sau alteia.

„Un proiect pentru România trebuie sa aibă la bază obiective comune care sunt mai importante decât o persoana sau alta. Eu unul aşa văd lucrurile,” afirma liderul Mişcării România Împreună. ”Unificarea Dreptei, a forţelor democratice, se face în primul rând în jurul unor valori şi a unui program pentru România. Candidaţii, oricare ar fi ei, ar trebui sa fie o consecinţa a acestei abordări şi aceştia trebuie să fie aleşi în jurul unor criterii de integritate, cinste şi profesionalism dovedit. Doar aşa putem reforma clasa politică.”

Un prim pas în vederea unei eventuale unificări a opoziţiei fusese făcut de USR şi Mişcarea România Împreună, ai căror lider semnaseră – pe 6 iulie – un apel pentru un calendar de acţiuni comune spre a opri de la promulgare Codul penal, în forma adoptată de Coaliţia guvernamentală.

”Vă chemăm alături de noi în demersurile pe care le vom face, suntem deschişi la dialog, propuneri şi chemăm orice organizaţie democratică, asociaţie profesională, sindicat, ONG, instituţie academică să se alăture acestui apel şi să găsim împreună soluţii şi acţiuni comune pentru salvarea democraţiei,” a spunea în apelul publicat pe Facebook de liderul USR Dan Barna şi semnat de Dacian Cioloş. ”Ne angajăm şi vă propunem să folosim împreună toate resursele şi instrumentele parlamentare şi civice pe care le avem la dispoziţie pentru a-i împiedica să meargă până la capăt.”