Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că sunt atâtea probleme în buget, că nici nu ştie dacă s-au putut identifica toate. Prim-ministrul a vorbit despre plăţile restante către firmele care nu şi-au mai primit banii din septembrie şi despre întârzierile de la Casa de Sănătate, de peste un an, la decontarea concediilor medicale şi de maternitate.

„La Casa de Sănătate sunt întârzieri în decontarea concediilor medicale şi de maternitate şi de un an de zile, pe spinarea firmelor, a angajatorilor.

Sunt lucrări nedecontate, nu cred că putem aloca toate sumele. Ai PNDL, ultima decontare a fost în 16 septembrie, acolo sunt firme de construcţie care au făcut lucrări şi au emis factura pentru lucrări avizate şi nu sunt plătiţi. Legi şi contracte, despre asta e vorba.

Primul actor într-o societate care trebuie să respecte legea e guvernul, altfel, nimeni nu va respecta legea. Important e să impui această regulă, chiar dacă, aparent, ţi se creează deficit bugetar, exista oricum”, a declarat Orban.

Premierul a vorbit şi despre situaţia dificilă privind plăţile retroactive către cadrele didactice – anul acesta 255, iar ultima plată 35%, bani care nu erau prevăzuţi în buget.

Citeste si...
Dăncilă regretă că nu s-a deşteptat mai devreme

„Nici nu ştiu dacă am reuşit să identificăm tot, e o adevărată artă de a ascunde aceste cheltuieli”, a conchis Orban.

Ludovic Orban: Pentru modificarea OUG 114 luăm în calcul asumarea răspunderii
Totodată, Guvernul va încerca să corecteze Ordonanţa 114, a declara premierul Ludovic Orban, care a calificat acest act normativ drept „criminal”.

Potrivit lui Orban, Guvernul va încerca să realizeze „corecţii la Ordonanţa 114, care este un act normativ criminal care creează probleme grave în toate domeniile de activitate”.

Orban a spus că pentru modificarea OUG până la finalul anului sunt două variante: în urma dezbaterii în Camera Depuatţilor dacă va exista înţelegere cu toţi partenerii sau asumarea răspunderii guvernului dacă nici nu va fi o majoritate, nici nu va fi timpul necesar pentru adoptare.

În opinia sa, „marele păcat” al guvernărilor trecute „a fost instabilitatea legislativă a Codului fiscal”, care a pus societatea „într-o stare de bulversare, de continuă adaptare”.