Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va avea o primă lectură, luni, pe modificarea OUG 114/2018 și că o mare parte din prevederile ordonanței vor fi abrogate. Șeful Executivului susține că „efectul ordonanței este devastator”.

„O să avem o primă lectură a proiectului de lege pe care urmează să ne asumăm răspunderea cât mai repede posibil, mă refer la proiectul de lege de modificare a OUG 114, care înseamnă în mare parte abrogată. Acest act normativ criminal a fost adoptat de pe o zi pe alta, fără niciun fel de dezbatere publică și care a generat efecte nocive care riscă să afecteze economia și societatea în ansamblu. În mod obligatoriu va trebui să modificăm prevederile din domeniul Energiei, plafonarea prețului. Se știe clar că noi liberalizasem prețul la energie și PSD a revenit la plafonarea prețului pentru producători, încălcând în mod evident legislația europeană. De asemenea, a fost o altă rescticție la export. Deja suntem sub amenințare de procedură de infrigement. Va trebui foarte rapid să anulăm aceste prevederi contrare legislației europene”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Citeste si...
Crin Antonescu: "Victor Ponta vrea tare proiectul Roşia Montană, este parşivel"

Premierul precizează că efectul prevederilor OUG 114/2018 este devastator și că Guvernul va veni cu o schemă de ajutor pentru companii.

„Efectul ordonanței este devastator. Pentru a-și menține profitabilitatea, companiile producătoare au mărit prețul către companii. La ora actuală sunt prețuri crescute, care sunt aproape duble, de exemplu la gaz natural sau electricitate față de prețurile din Germania. Asta a afectat dramatic competitivitatea actorilor economici românești, provocând pierderi foarte mari. Am avut o discuție cu ministrul Economiei și cu cel al Finanțelor. Va trebui să punem la punct o schemă de ajutor de stat, care este folosită în țările europene, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, pentru că altfel riscăm ca sute de mii de români să își piardă locurile de muncă, ca urmare a închiderii foarte multor fabrici”, a mai spus Orban.

ludovic orban , asumare raspundere , ordonanta lacomiei , oug 114