Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că, personal, și-ar dori ca președintele Klaus Iohannis să fie candidatul PNL la prezidențiale, însă pentru România posibila prezență a șefului statului la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunități.

„Faptul că se vorbește despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată să ocupe o poziție atât de importantă cum este presedinția Consiliului European arată prestigiul de care se bucură, încrederea de care se bucură. Sunt convins că președintele are maturitatea necesară să ia decizia în acest caz. Normal că îmi doresc ca președintele Klaus Iohannis să fie candidatul nostru la Președinția României, dar pentru România prezența sa la conducerea Consiliului European ar oferi foarte multe oportunități și ar ajuta România din această poziție”, a spus Ludovic Orban, joi seară, la Realitatea TV, citat de MEDIAFAX.

Întrebat dacă PNL e pregătit să îl înlocuiască pe Klaus Iohannis, dacă acesta va fi președinte al Consiliului European, liderul liberal a spus că partidul va avea cu siguranță prezidențiabilul care va câștiga alegerile.

„Cu siguranță PNL va avea candidatul care va câștiga alegerile. Dar președintele a fost prudent azi și a refuzat să comenteze niște zvonuri în mass-media. Candidatul PNL la funcția de președinte al României este astăzi Klaus Iohannis. Decizia privind candidatul la președinție nu poate s-o ia decât Consiliul Național al PNL, dar forul a decis în unanimitate că susținem candidatura domnului președinte Klaus Iohannis”, a spus Orban.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Rareș Bogdan sau el să fie candidatul la prezidențiale, Ludovic Orban a replicat că nu poate fi exclusă nicio candidatură a cuiva din PNL, în această eventualitate.

„Nu vorbesc despre această eventualitate până nu se ia o decizie legată de arhitectura europeană, dar fiți convinsă că avem resurse și avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii. În ceea ce privește candidaturile, nu poate fi exclusă nicio candidatură, chiar și a lui Rareș Bogdan, a altor colegi, chiar și a mea, deși e greu pentru că eu am fost validat pentru funcția de premier, iar Klaus Iohannis pentru cea de președinte. Dacă vom ajunge în situația unde va trebui să luăm această decizie, va trebui să evaluăm alți candidați. În mod evident trebuie să ne consultăm și cu președintele Iohannis”, a conchis Orban.

Citeste si...  Guvernul Orban lll, procedură inedită de investire

Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă ia în calcul mutarea definitivă la Bruxelles, în contextul în care unii spun că ar fi frumos să fie președintele Consiliului European, că nu comentează zvonuri.

„Dacă aceasta este opinia cuiva, este în regulă, dar nu cred că este momentul să comentăm zvonuri. Am început negocieri pentru poziția de Președinte al Comisiei Europene și nu avem deocamdată progres suficient în aceste negocieri, așa că trebuie să mai așteptăm și să urmărim cum evoluează discuția astăzi, posibil mâine, posibil la finalul săptămânii viitoare. Suntem în faza negocierilor politice. Este prea devreme să spunem că va fi acesta, sau acela, sau altul. Să sperăm că toți vor fi de acord să avem negocieri rapide, pentru a avea cât mai repede numele pentru aceste poziții. Acesta ar fi cel mai bun rezultat – să negociem intens, dar să finalizăm aceste discuții într-o perioadă decentă de timp”, a afirmat Iohannis.

Cotidianului Financial Times a scris, săptămâna trecută, că Iohannis este unul dintre politicienii care ar putea deveni preşedinte al Consiliului European.

ludovic orban, klaus iohannis, condiliul european,