Premierul Ludovic Orban afirmă că valoarea salariului minim trebuie să aibă la bază ”indicatori obiectivi”, precum creşterea economică, productivitatea şi inflaţia. Şeful Guvernului precizează că valoarea salariului minim va fi stabilită în urma discuţiilor cu partenerii sociali, evitând să avanseze o cifră cu privire la creşterea salariului minim.

”Din punctul meu de vedere salariul minim, ca şi orice alt venit care depinde de o reglementare publică, trebuie să aibă la bază indicatori obiectivi care să fie în legătură cu realitatea economică.

Din punctul meu de vedere salariul minim trebuie legat de productivitate, de creşterea economică şi de rata inflaţiei”, a afirmat Ludovic Orban, vineri după-amiază, la Rădăuţi.

Acesta a precizat că vor avea loc negocieri cu partenerii sociali şi că sindicatele şi patronatele exprimă puncte diferite de vedere asupra acestui subiect, iar în acest context ”va trebui găsită o formulă de mijloc”.

”Comisia Europeană chiar ne-a recomandat găsirea unei formule care să ţină cont de realităţile economice, care să stea la baza creşterii salariului minim”, a adăugat premierul.

Săptămâna aceasta, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” a trimis primului ministru o scrisoare deschisă în care reclamă ”tergiversarea de către Guvern a stabilirii salariului minim garantat în plată pentru anul 2021” şi susţine că nu există ”o justificare reală şi obiectivă” care să stea la baza deciziei de a nu majora salariul minim garantat la nivel naţional.

Sindicaliştii susţin că ”dacă se aplică formulele de calcul propuse de guvern anul trecut, rezultatul calcului indică necesitatea unei creşteri semnificative a salariului minim, congruent cu valoarea solicitată de partenerii sociali, de 2.400 lei”.

Citeste si...
Torționarul Alexandru Vișinescu a fost la un pas de eliberare