Actualitate

Oprea, dat în gât de 3 acoperiți din DIPI. Ai cui or fi acoperiții?

Comisia juridică a Senatului a avizat pozitiv, marţi, cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, respectiv cererea de reţinere şi arestare a Doinei Tudor. Miercuri se dă votul final, în plenul Senatului.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut, săptămâna trecută, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz în serviciu.

DNA precizează că Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul DIPI, şi Gabriel-Nicolae Pavel, şef al Serviciului juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

În timpul audierilor de la Comisia juridică, generalul Oprea a invocat faptul că nu mai are acces la documentele care să-i prezinte nevinovăția, întrucât DNA ar folosi, în vederea acuzării lui, ”extrase din acte normative secrete”. În timpul audierilor, în Senat, s-a constatat că întreg cazul DNA împotriva lui Gabriel Oprea se bazează pe denunțurile penale formulate de trei funcționari din cadrul MAI, Departamentul de informații și Protecție Internă, cu pseudonimele “Ionescu Cladiu”, “Mihalcea Ionel” și “Manea Victor”. Aceștia ar fi solicitat și ar fi primit statut de martor amenințat. Li s-a acordat și protejarea datelor de identificare. Informațiile în cauză sunt menționate în referatul procurorilor DNA, prezentate în raportul Comisiei Juridice a Senatului.  

Potrivit lui Gabriel Oprea, autoturismul a fost cumparat in regim „conspirat”.

„Chiar din referatul PÎCCJ-DNA rezulta ca dansul a initiat cumpararea autoturismului respectiv cu regim de autoturism conspirat, in dosarea Diviziunii de Protectie Personal din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna. A fost informat ulterior ca acest autoturism este foarte rezistent la impact si are dotari conform atributiilor de serviciu pentru protectie contra actelor teroriste”, spune Oprea în apărarea sa.

De asemenea, fostul vicepremier spune că niciunul dintre suspecti, inclusiv ordonatorul de credite, nu a declarat ca a primit vreo dispozitie scrisa sau verbala ilegala de la Gabriel Oprea in calitate de ministru.

Oprea era filat și amenințat

Secretarul de stat din serviciul secret al Internelor, Nicolae Gheorghe, suspect in dosarul lui Oprea, a depus la randul sau un memoriu in care explica motivele pentru care a fost cumparat un autoturism „conspirat” pentru Gabriel Oprea:

1) au fost constatate demersuri de accesare ilegala a comunicatiilor de serviciu ale ministrului afacerilor interne

2) a fost constata interceptarea ilegala a convorbirilor din mediul ambiental

3) au fost primite mesaje de amenintare de catre ministru si unii membri ai familiie sale.

blank