Politic

Operațiunea `PREMIERUL` declanșată de PSD. Ce va face președintele Klaus Iohannis

Conducerea PSD a câștigat războiul cu facțiunea separatistă Ponta-Grindeanu. Fostul premier, acum vremelnic secretar general al demisului Guvern Grindeanu, și Sorin Grindeanu însuși au fost excluși din partid și par să accepte resemnați decizia. Au pierdut și anunță că nu vor ieși din ringul politic și că vor mai avea multe de spus. De partea lor, învingătorii se pregătesc de instalarea unui nou guvern și de o nouă ”ciocnire” cu președintele Klaus Iohannis.

Potrivit calculelor interne PSD-ALDE nu va fi nici o problemă cu votul pentru investirea unui nou Executiv. Singura necunoscută în acest moment este numele de prim-ministru propus de Coaliție. NU va mai fi un dictat al lui Liviu Dragnea, suntem asigurați de peste tot… și chiar liderul PSD susține că ”încă mă ustură tare experiența Grindeanu” și deci va urma o largă consultare pentru asumarea integrală a forurilor de conducere pentru noul premier.

Cel mai probabil sâmbătă 24 iunie a.c va avea loc ședința Comitetului Executiv al PSD (CEx al PSD – format din șefii de filiale și membrii BPN al PSD) unde se va decide numele care îi va fi prezentat președintelui Klaus Iohannis în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni anunțate deja pentru luni de Administrația Prezidențială. Va urma o ședință crucială a Grupurilor parlamentare ale PNL a doua zi – duminica 25 iunie a.c. – care să valideze decizia CExN și care are darul de a asigura o largă acceptare în partid a numelui propus.

Și de aici pornesc speculațiile. STIRIPESURSE.RO relata de curând de existența a nu mai puțin de 8 nume care ar intra în calculele conducerii PSD – Vezi AICI. În discuțiile interne au apărut însă și alte nume: Carmen Dan, actualul ministru de Interne și Mihai Fifor, liderul Grupului PSD de la Senat. Nici o noutate! Lista mai poate fi completată cu tot felul de nume. Favorit în aceste zile ar fi Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD.

Evident că va cântări mult propunerea făcută de Liviu Dragnea în CEx al PSD, dacă se va risca să facă una… SAU vor fi mai multe propuneri și se va vota… Nimeni nu știe la această oră care va fi procedura, dar cu siguranță noua persoană trebuie să inspire încredere și mai ales să se angajeze ferm că nu va mai juca pe cont propriu prevederi din Programul de Guvernare.

În războiul intern din cadrul PSD au intrat și PNL și Traian Băsescu (pe persoană fizică) care consideră că PSD-ALDE nu mai au majoritate și ar trebui ca președintele Klaus Iohannis să ia în calcul desemnarea unui premier de la Opoziție. Și de aici intrăm pe terenul glumițelor și al ridicolului. De dragul exercițiului putem imagina un guvern PNL-PMP-USR-UDMR-fugari din PSD cu Victor Ponta pe posta de mentor al noului Guvern. Ar fi poate o majoritate fluctuantă de 2 până la 4 voturi – adică o guvernare extrem de instabilă. Îți dorește președintele Klaus Iohannis un guvern de acest tip? Are el nevoie de complicații la puțin după jumătatea mandatului? Cu siguranță NU și orice complicație ar duce la neatingerea scopului său de a deveni un lider regional puternic și de a avea un guvern care să deconteze eventualele probleme de guvernare în vederea alegerilor prezidențiale din 2009 când cu siguranță președintele va mai dori un mandat. (doar a anunțat că a venit la Palatul Cotroceni pentru 10 ani).

Din ceea ce a declarat până acum și potrivit informațiilor din cadrul Administrației Prezidențiale președintele își dorește liniște. Chiar el ne-a anunțat de cel puțin două ori public că a solicitat liderilor PSD să rezolve problema cât mai repede (a considerat deci toată afacerea drept una internă a PSD).

Este de așteptat ca președintele să aibă și discuții separate decât cele oficiale cu liderul PSD astfel ca aceasta să conducă negocierile din propriul partid spre o decizie foarte aproape de un nume acceptabil și pentru președinte. De altfel, președintele PSD și președintele României au lăsat să se înțeleagă că astfel de discuții au existat chiar înainte de turneul american al președintelui Klaus Iohannis.

E de așteptat deci ca președintele Klaus Iohannis să anunțe marți sau cel târziu miercuri numele prim-ministrului desemnat și apoi PSD-ALDE să poată fi capabili să producă o garnitură de miniștri, radical refăcută, cu care să se prezinte joi-vineri în Parlament pentru audieri și apoi pentru votul de investitură. Asta ar însemna că cel târziu pe 29-30 iunie să avem deja un guvern instalat la Palatul Victoria. Nu cred însă că va putea fi evitată sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru votarea legii de abilitare a Guvernului pe perioada vacanței parlamentare și de anumite voturi necesare noului Guvern. Evident că ar mai putea fi și un vot de urgență pe o eventuală solicitare de Reexaminare la Legea salarizării unitare venite din partea președintelui Klaus Iohannis.

Știri pe surse

blank