Featured, International

ONU trage un semnal de alarma: Ungaria îi privează de hrana pe migranţi

Ungaria îi privează în mod deliberat de hrană pe migranţii cărora le-a fost refuzat azilul, a acuzat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, denunţând o încălcare din partea Budapestei a dreptului internaţional, transmite AFP.

Înaltul Comisariat al ONU afirmă că deţine informaţii potrivit cărora, din august 2018, ‘cel puţin 21 de migranţi aflaţi în aşteptarea expulzării au fost privaţi de hrană de autorităţile ungare, în unele cazuri până la cinci zile’, informează agerpres.ro.

Încă din septembrie 2018, Înaltul Comisar, Michelle Bachelet, a acuzat Ungaria că nu le distribuie alimente migranţilor reţinuţi în zone de tranzit la frontiera cu Serbia.

În urma unei dispoziţii a Curţii Europene a Drepturilor Omului, autorităţile ungare s-au angajat să pună capăt acestei practici.

‘Cu toate acestea, regretăm că, în absenţa unei modificări clare a cadrului legal, rapoartele sugerează că această practică este continuată’, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani.

Ea a arătat că, odată ce le sunt respinse cererile de azil, toţi migranţii adulţi, cu excepţia femeilor însărcinate sau care alăptează, ‘sunt în mod deliberat privaţi de hrană’, ceea ce ‘poate conduce la malnutriţie, le poate dăuna sănătăţii şi este profund inuman’.

La începutul acestei săptămâni, guvernul de la Budapesta a afirmat, pe un blog oficial, că ‘solicitanţii de azil ale căror cereri sunt în curs de examinare continuă să primească ajutor alimentar şi adăpost, aşa cum a fost cazul întotdeauna’, executivul admiţând însă că ‘Ungaria nu este responsabilă pentru cei care nu solicită azil, nici pentru cei a căror cerere a fost respinsă’.

Potrivit guvernului, migranţii respinşi sunt liberi să părăsească ţara şi să se întoarcă în Serbia.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului respinge însă argumentul, arătând că aceste ‘plecări voluntare’ ar putea însemna ca migranţii ‘să intre ilegal în Serbia, încălcând astfel legislaţia sârbă’.

‘Încurajăm Ungaria să-şi respecte obligaţiile în materie de drepturi ale omului faţă de cei care sunt privaţi de libertate, fie că se află în zone de tranzit sau în centre de detenţie unde nu îşi pot asigura necesităţile’, subliniază Înaltul Comisariat.

blank