Actualitate, Featured

OMS și ONU avertizează că toate bolile periculoase, cu potențiale pandemic, provin de la animale

Pandemiile, precum cea de coronavirus pe care o trăim, sunt rezultatul distrugerii naturii de către umanitate, potrivit unor lideri OMS și ONU, care consideră că lumea ignoră realitatea de zeci de ani.

OMS și ONU avertizează

Comerțul ilegal și nesustenabil de animale sălbatice, precum și devastarea pădurilor au fost transformate în combustibil pentru bolile care trec de la animalele sălbatice la oameni, consideră liderii acestor organizații, potrivit Guardian.

Aceștia solicită o recuperare verde după pandemia de COVID-19, în special prin reformarea agriculturii destructive. Un raport publicat de WWF, o organizație non-guvernamentală pentru protejarea naturii, a avertizat asupra bolilor care pot apărea la om:

Pandemia, rezultatul distrugerii naturii de către om? Avertismentul OMS și ONU
“Riscul ca apariția unei boli, care să se transmită de la animal la om este mai mare ca niciodată, cu potențialul de a produce ravagii asupra sănătății, economiilor și a securității globale”, se arată în raportul WWF.

Experții în materie de biodiversitate au spus că în viitor vor fi probabil și mai multe focare de boli mortale, cu excepția cazului în care distrugerea rapidă a naturii este oprită rapid. La începutul lunii iunie, unul dintre oficialii ONU pentru mediul înconjurător a spus că noul coronavirus este un “semnal SOS pentru omenire”:

“Am văzut că au apărut multe boli de-a lungul anilor, cum ar fi Zika, SIDA, Sars și Ebola”
“Am văzut că au apărut multe boli de-a lungul anilor, cum ar fi Zika, SIDA, Sars și Ebola și toate provin de la animale în condiții de presiuni severe asupra mediului”, a spus Elizabeth Maruma Mrema, șefa convenției ONU privind diversitatea biologică și Maria Neira, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru mediu și sănătate, conform Guardian.

“În mod îngrijorător, în timp ce COVID-19 ne-a oferit încă un motiv pentru a proteja și păstra natura, efectul a fost invers. De la Amazon până în Madagascar, au apărut rapoarte alarmante despre braconaj crescut, exploatarea ilegală a pădurii, în timp ce multe țări alocă mai puțini bani pentru conservarea mediului. Toate acestea vin într-un moment în care avem nevoie cel mai mult de acest lucru.

Trebuie să pornim o transformare la nivel global către un model care valorizează natura ca fundament al unei societăți. Nu facem acest lucru și în timp ce încercăm să economisim bani neglijând protecția mediului, iar sistemele de sănătate și securitate socială s-au dovedit a fi o economie falsă. Vom plăti factura de mai multe ori”, au spus oficialii ONU și OMS.

60-70% dintre noile boli apărute din 1990 și până acum provin de la animalele sălbatice
Raportul WWF concluzionează că factorii cheie pentru bolile care se mută de la animalele sălbatice la oameni sunt: distrugerea naturii, intensificarea agriculturii, dar și comercializarea și consumul de animale sălbatice cu risc ridicat.

ADVERTISEMENT
Carnea de vită, uleiul de palmier, soia, sunt printre mărfurile obținute în urma despăduririi, iar oamenii de știință au spus că evitarea cărnii și a produselor lactate este cea mai bună modalitatea de a reduce impactul asupra mediului.

Raportul WWF susține că 60-70% dintre noile boli apărute din 1990 și până acum provin de la animalele sălbatice. În aceeași perioadă, 178 de milioane de hectare de pădure au fost curățate, adică echivalentul a 7 suprafețe ale României.

 

blank