Life, Stiri

Obiceiuri alimentare care îţi sabotează dieta

Tentaţiile, duşmanii ascunşi ai dietelor

mancare_dieta_poza_73980500

Să pierzi câteva kilograme nu este atât de uşor pe cât pare… Mai ales dacă nu conştientizezi existenţa unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

Chiar dacă ai renunţat la o bună parte din tentaţii, e posibil să fi scăpat câteva care îţi pun beţe în roate…  Iată care sunt duşmanii ascunşi ai siluetei:

Bei cafea sau ceai cu zahăr

Pune două linguriţe de zahăr într-o cană de ceai sau cafea, multiplică-le cu 4 şi vei obţine la fel de multe calorii ca într-o gogoaşă cu dulceaţă.

Cu toate acestea, nu este atât de uşor să renunţi la zahăr. Poţi începe reducând consumul la jumătate, urmând ca, în timp, să renunţi definitiv. Odată ce ai reuşit, nici nu-i vei mai simţi lipsa.

Faci drumuri dese la frigider

Deşi, aparent, obiceiul este total inofensiv, în realitate, lucrurile stau altfel… Uitându-te des în frigider, îţi tentezi simţurile. În final ajungi să mănânci chiar dacă nu-ţi este foame, anumite alimente care nu prezentau niciun fel de interes devenind, brusc, extrem de apetisante…

Mănânci prea repede

Mâncatul în ritm alert va forţa corpul să facă un efort imes în timpul procesului de digestie. În plus, vei creşte, involuntar, cantitatea de mâncare consumată. Potrivit nutriţioniştilor, corpul are nevoie de 20 de minute pentru a conştientiza senzaţia de saţietate. Când te aşezi la masă, porneşte de la ideea că fiecare dumicat ar trebui să fie mestacat de cel puţin 15 ori până este înghiţit.

Confunzi setea cu foamea

Oricât de ciudat ar suna, se întâmplă. Dacă ai impresia că îţi este foame, bea puţină apă, cu înghiţituri mici. Aşteaptă apoi 20 de minute şi, dacă încă simţi senzaţia de foame, ia o gustare.

Consumi sare în exces

Consumul de sare recomandat este de 6 g/zi. Alimentele procesate însă conţin cantităţi mult mai mari de sare (şi zahăr). Astfel, ajungem să mărim “doza” involuntar. Poţi reduce consumul printr-un truc cât se poate de simplu: înainte de a săra mâncarea, gust-o.

Te înfometezi ziua

Un castron cu cereale mâncat pe fugă dimineaţa şi o salată la prânz nu fac decât să-ţi saboteze greutatea. Seara, odată ce ajungi acasă, vei fi tentată să mănânci cât pentru întreaga zi. O soluţie ar fi să mănânci puţin, dar des. Include în alimentaţie morcovi cruzi, ardei gras sau nuci. Îţi vor reduce senzaţia de foame.

Capcana “alimentelor sănătoase”

Nucile sau batoanele de cereale sunt gustări excelente. Dar asta nu înseamnă că, fiind sănătoase, se pot consuma pe săturate. Deşi pline de “grăsimi bune”, nucile sau fructul de avocado, de exemplu, nu trebuie să fie consumate în cantităţi mari. Şapte nuci au nu mai puţin de 200 de calorii, în vreme ce un avocado însumează 370.

“Fac sport, deci pot mânca orice.” Aşa să fie?

Cea mai mare greşeală este să crezi că, după ce mergi la sală sau la înot, poţi mânca oricât. Alege să mănânci ceva uşor înainte de a începe să faci mişcare: o banană, un castron cu cereale şi iaurt… Evită să faci exerciţii pe stomacul gol!

Nu bei suficientă apă

Consumul de apă chiar te ajută să slăbeşti. Potrivit unor studii, un pahar de apă înainte de masă te ajută să dai jos până la 2 kilograme pe lună.

Mănânci mai mult de o porţie

Înainte de a devora o pungă “cu 25% în plus”, citeşte cu atenţie informaţiile nutriţionale de pe etichetă. Calculează porţiile în funcţie de acestea.

 

blank