Editorial

Obedienta fata de autoritati

Grup de politistiObedienta, supunerea, teama fata de autoritati, este din pacate o realitate, un soi general de deviatie comportamentala ce se impleteste cel mai adesea cu ura fata de autoritati.

In perioada anilor 50 la universitatea Stanford a avut loc un experiment psihologic, experimentul Milinghram, avand ca unic scop intelegerea mai buna a supunerii fata de autoritati, supunerea in general a maselor manevrate in anumite directii. In plus experimentul a mai relevat ceva, cum in anumite situatii puterea poate sa corupa. Subiectii acestul experiment au fost oameni obisnuiti, 24 voluntari care ulterior au fost impartiti in 12 gardieni si 12 incarcerati, acesta fiind si decorul, o inchisoare in toata regula.

Rolul de gardian sau de incarcerat a fost amuzant pentru toti in primele zile, insa, cei in uniforma (ambele grupuri au fost dotate cu uniforme speciale, in plus gardienii si cu bastoane etc) au inceput sa joace rolul in serios, prin violenta, agresiune sa educe, supuna pe cei incarcerati. Revoltat in prima faza cei 12 prizonieri au intrat serios in rol, supunandu-se in fata gardienilor, acceptand conditia inferioara. Insa momentele de supunere erau dublate de furie, revolta. Si pentru ca revolta trebuia inabusita gardienii au apasat si mai mult pedala fortei recurgand in timp la violenta, umilinta.

Experimentul a fost intrerupt brusc, incepuse sa devina o serioasa trauma pentru cei supusi, gardienii inventand umilinte cu caracter sexual, puterea si influenta mentala asupra celor inchisi putand duce la suferinte pe termen lung. Un alt caz de supunere fata de autoritati, insa mult mai dramatic, a avut loc in perioada anilor 90 in restaurantele cu servire rapida din SUA. Un individ, infractor prin actiunile sale, suna la numarul unui astfel de restaurant pretinzand ca este detectiv si ancheteaza delapidari, furturi, in felul acesta intrand in contact direct, telefonic, cu managerul acelui loc.

Daca jocul acelui individ consta doar in atat era bine, dar el mergea mai departe numind, in general ultima angajata, ca facand obiectul „anchetei” sale, cerand managerului sa o retina in biroul sau pe respectiva pana la venirea sa. Ignorand orice simt al ratiunii managerul asculta orbeste de cel de la telefon supunand victima, in general fete tocmai iesite de pe bancile scolii, la acte cel putin bizare. Perchezitii corporale, umilinte de tot felul. De ce nu au reactionat? Simplu, tematoare sa nu aiba probleme cu autoritatile, speriate de acuzatiile aduse au devenit simple papusi in mana agresorului.

Si nu este un exemplu singular, Ted Bundy, notoriul criminal in serie isi acosta victimele si in felul asta. Sobru, degajat, flutura prin fata victimei o insigna de detectiv, falsa bineinteles, cerandu-i imperativ sa il urmeze la sectie din oarece motiv. Supuse victimele sfarseau strangulate..

Sunt cateva exemple de obedienta fata de autoritati, insa supunerea oarba in autoritati are si exemple la scara larga, intreaga populatie avand o teama la contactul cu autoritatile, cat oare din respect venind din teama si cat din firescul respect fata de o autoritate?

blank