O navă sub pavilion Panama, la bordul căreia se află 22 de navigatori români neplătiţi de mai multe luni, a fost reţinută în portul Lorient din Franţa, din cauza încălcării condiţiile convenţiei de muncă MLC 2006.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului liber al Navigatorilor (SLN) din România, vasul „St Elias”, sub pavilion Panama, a fost inspectat în 2 iulie de reprezentanţii autorităţilor portuare din Lorient şi de către inspectorul ITF (The International Transport Workers’ Federation – n.r.) din Franţa, iar în urma controlului nava a fost reţinută.

„Conform unor surse apropiate navigatorilor de la bord, condiţiile de muncă şi viaţă la bord sunt inumane şi inacceptabile. Armatorii navei acum fac demersuri rapide pentru plata salariilor şi repatrierea echipajului impuse de autorităţi în urma plângerilor navigatorilor de la bord şi îndreptarea problemelor găsite la bord”, a precizat liderul SLN şi reprezentant ITF în România, Adrian Mihălcioiu.

Citeste si...  Parlamentul Franţei a aprobat relaxarea restricțiilor pentru cetățeni

Potrivit acestuia, marinarii aflaţi la bord au înlocuit alţi navigatori care au fost debarcaţi fără plata salariilor la zi, iar ITF Franţa colaborează cu Sindicatul Liber al Navigatorilor şi ITF România pentru rezolvarea tuturor problemelor de neplată a navigatorilor, „în măsura în care aceştia pun la dispoziţie documentele necesare care să ateste sumele de bani care sunt de primit”.

„Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage atenţia personalului navigant român că ar trebui evitate navele cu probleme de neplată. În caz de neplată a salariilor pentru o perioadă care depăşeşte două luni, navigatorii trebuie să se adreseze organizaţiilor din care fac parte sau să facă plângere la administraţia pavilionului navei şi clubul de asigurare al navei, în conformitate cu prevederile convenţiei MLC 2006. Asigurarea acoperă maxim patru luni salariu neplătit şi costul cu repatrierea navigatorilor”, a precizat Adrian Mihălcioiu.