O înregistrare video făcută de un poliţist de la SPIR arată că misiunile primite de forţele de sprijin nu s-ar fi bazat pe situaţia reală din zona de intervenţie.

Ba, chiar, trupele speciale ar fi fost expuse inutil.

Toate aceste fapte sunt investigate acum de Parchetul Militar, acolo unde au fost depuse şi sâmbătă noi plângeri penale împotriva militarilor.

Conversație înregistrare:
– Plecăm toate cele patru echipe! Lăsaţi-ne să plecăm împreună!
– Retrage-te de acolo!
– Cine a dat ordinul ăsta?

Imaginile au fost filmate cu telefonul mobil în interiorul unei maşini de la Serviciul de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă şi surprind momentele în care forţele speciale merg spre Piaţa Victoriei. De la comandamentul jandarmeriei li se spusese să intervină pe terasa unui restaurant din zonă, unde nu erau protestatari violenţi, ci doar clienţi care scandau alături de manifestanţi.

Şi nici nu erau în pericol doi ofiţeri operativi, aşa cum li s-a comunicat în căşti.

Conversație înregistrare:

– Retrageţi-vă! Nu va mai duceţi în spirijin! Acuma vin să deblocheze! Am înţeles! Retrageţi-vă!
– Eliberaţi zona că plecăm! Eliberaţi zona că plecăm!
– Rămâneţi acolo şi ocupaţi poziţii defensiv! Nu încercaţi să intraţi în mulţime!

În imaginile filmate de la înălţime se vede că echipele Serviciului Poliţiei de Intervenţie Rapidă ajung exact în locul în care cei doi jandarmi fuseseră atacaţi de huligani, după ce au fost lăsaţi în spate de colegi.

Puţin a lipsit ca cei de la SPIR să fie şi ei implicaţi în incidentele violente, aşa că nu exclud acum varianta potrivit căreia ordinele primite de la jandarmi să fi fost o capcană.

„O harababură de ordine tâmpite neconforme cu terenul” spune la adăpostul anonimatului un angajat al Ministerului de Interne după acest episod în care două dintre cele patru maşini ale SPIR au fost atacate cu pietre după ce s-au retras din Piaţă.

Citeste si...  Torționarul Ficior Premiat de statul român după ce a torturat peste 100 persoane are o pensia uriașă

Este doar unul dintre momentele pe care le anchetează acum Parchetul Militar, unde au continuat să vină şi astăzi protestari ca să ceară cercetarea penală a jandarmilor agresivi.

Protestatar:” M-am ales cu nişte porţii de gaze. Aşa la un moment dat s-a produs o busculd[. Lumea se retrăgea din zona gardurilor. Și nu foarte departe am auzit o explozie şi un nor de gaz adus de vânt de la zece metri.”

Protestatar: ”Practic toată lumea calmă, toată lumea ok. Copii, femei, oameni tot ok. Până au dat ei gaze. Nu se ştie de ce. Au aruncat grenade. Ultima gazare a fost dezastru. Ardea fata. Nu ştiu cine m-a dus acolo. Mă spălau nişte tineri pe faţă. Care e explicaţia? Mitocănia lor?”

Protestatar:” Ne-au dat de la bun început de înţeles că sunt pregătiți ca de război.”

Între cei care au depus plângeri penale se află şi singurul civil pe care parchetul l-a acuzat oficial de ultraj şi tulburarea liniştii publice, după ce jandarmii l-au filmat în timp ce lovea cu pumnii în scuturile lor.

Dr. Licniu Miculeanu: ”Dacă loveam aveam leziuni de lovire, iar eu am doar leziuni de târâre. Eu m-am apărat. Eu am 70 de ani. Cum să bat jandarmii ăia?”

Ancheta procurorilor militari vizează trei paliere: în primul rând jandarmii care au fost foarte violenți, apoi şefii jandarmeriei care au dat ordine şi în al treilea rând nivelul politico-administrativ. Ministrul de interne, Carmen Dan şi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru urmând să fie chemate să dea explicaţii în legătură cu implicarea în evoluţia evenimentelor din Piaţa Victoriei.

Mulţi dintre cei care au depus plângeri penale au adus şi înregistrări video făcute în Piaţa Victoriei.