Actualitate, Featured

O familie de francezi, ambii șefi de promoție la Medicină, au hotărât să-și facă rezidențiatul la Iaşi

Cei mai mulţi absolvenţi de medicină români visează să profeseze în ţările din vestul Europei. Doi francezi – ea şefă de promoţie anul acesta la UMF Iaşi, el, al doilea ca rezultate obţinute – vor să facă rezidenţiatul în capitala Moldovei. Au dat Parisul pe Iaşi pentru că – spun ei – salariile majorate recent pot asigura un trai suficient de bun şi, în plus, programul din spitalele noastre le permite să îşi facă timp şi pentru familie.

Audrey şi Jean Bastien sunt împreună de 10 ani. Ea este din Normandia, el din Lille. S-au cunoscut la Paris, unde studiau amândoi osteopatia. S-au gândit apoi că ar vrea să facă medicina generală şi au venit împreună la Iaşi, în 2013.

„Toată ziua învăţăm limba română. Toată ziua avem ceva cuvinte să învăţăm”, spune Jean Bastien Rossi.

„Pacienţii aici sunt foarte buni cu noi. Am învăţat mult cu pacienţii. Citesc bine în limba română din cărţile pentru rezidenţiat, cele de medicină”, spune Audrey Galantine.

Au absolvit medicina anul acesta, ea şefă de promoţie a secţie de limba franceză de la UMF Iaşi, el al doilea. Au decis să facă rezidenţiatul nu în capitala Franţei, ci în capitala Moldovei. Se pregătesc pentru examenul care va avea loc peste câteva luni. A contat şi faptul că sistemul de salarizare pentru rezidenţi s-a schimbat în România.

„Cu 400-500 de euro, nu este posibil, dar acum e un pic mai mult. Şi aşa putem să rămânem aici şi să facem ca viaţa noastră să fie fără probleme financiare”, spune Jean Bastien Rossi.

Au împreună o fetiţă, Ema, care s-a născut tot la Paris, oraşul care i-a adus împreună. Însă căminul lor este acum Iaşiul. Chiar şi programul din spital al rezidenţilor de la noi din ţară, spun ei, este mult mai bun, comparativ cu al celor din Franţa.

„Suntem foarte bine aici. Iaşiul este un oraş foarte bun pentru copii, pentru noi. Şi e foarte calm, ne place foarte mult”, spune Audrey Galantine.

„Ne place foarte mult că putem să avem timp pentru familia noastră în Iaşi”, afirmă Jean Bastien Rossi.

Nu s-au hotărât încă ce specialitate vor urma – depinde de posturile care vor fi disponibile în spitalele din Iaşi şi de notele pe care le vor obţine la examenul de rezidenţiat pe care îl vor susţine în limba română. Spun că nu s-au gândit încă dacă vor rămâne definitiv în România sau vor reveni la un moment dat în Franţa.
iasi , paris, umf iaşi, universitatea de medicina

blank