CCR va dezbate pe 19 decembrie a.c. contestațiile depuse de PNL și USR cu privire la cinci din cei nouă membri ai conducerii Autorităţii de Supraveghere Finanaciară (ASF), numiți recent în funcții de către Parlament. Între timp, una dintre persoanele contestate, deputatul Marius Bota, și-a dat demisia din postul de vicepreședinte ASF responsabil cu piața de capital, fără să mai aștepte decizia Curții.

Potrivit lui Augustin Zegrean, CCR a mai admis în trecut cel puțin trei astfel de contestații, pentru numiri la vârful unor instituții (CSM, TVR și ASF). Având în vedere aceste precedente și mai ales cele legate de numirile lui Victor Ciorbea și Marian Sârbu la ASF (care au trebuit să-și părăsească funcțiile din același motiv pentru care sunt contestați și o parte din actualii membri ai Consiliului), decizia CCR ar trebui să se înscrie pe aceeași linie. Nu există, însă, nici o certitudine în această privință. „Acum, CCR are o cu totul altă componență decât Curtea care a pronunțat vechile decizii“, a declarat Augustin Zegrean pentru RL.

Fostul președinte al CCR a adăugat că și în situația în care CCR va constata că hotărârea de numire a unor membri din Consiliul ASF este neconstituțională, Parlamentul poate tergiversa numirea altor persoane în respectivele funcții chiar și câțiva ani. „A fost un caz legat de Curtea de Conturi, în care Parlamentul a tergiversat o numire contestată la CCR timp de doi ani. Persoana respectivă a rămas pe post, în pofida deciziei CCR, pentru că nu a fost concediată de Curtea de Conturi, iar Parlamentul nu a reacționat. Nimeni nu are ce să le facă parlamentarilor“, a spus Zegrean. În opinia sa, chiar dacă CCR va decide pe 19 decembrie că deciziile de numire a lui Leonardo Badea (președinte al ASF), Doina Dascălu (prim-vicepreședinte) și a trei membri neexecutivi (Ovidiu Wlassopol, Aura Socol și Joszef Birtalan) au fost neconstituționale, documentele semnate de aceștia pe perioada în care au activat la ASF nu vor fi lovite de nulitate.

Citeste si...
Legea care ar salva sute de vieţi, blocată în Parlament: "Din păcate trebuie să moară oameni ca să dăm o lege"

Avocat: Dacă nu va ține cont de cerinţele OUG 93, CCR va deveni complice la numiri ilegale
Contestațiile depuse de PNL și USR la CCR se referă, în principal, la faptul că cei patru membri din Consiliul ASF nu îndeplinesc condiția cerută de lege privind o experiență financiară de 9 ani. Această experiență se referă strict la activități pe piața de capital, în domeniul bancar sau cel al asigurărilor. Nici o altă experiență profesională nu poate fi asimilată experienței financiare, ne-a precizat avocatul Adrian Cuculiș. Potrivit declarațiilor sale, dacă CCR va constata că numirea celor patru membri din Consiliul ASF este neconstituțională, toate documentele emise de aceștia vor fi lovite de nulitate absolută. Aveastă opinie este contrară celei exprimate de fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean

Avocatul consideră că persoanele din Consiliul ASF a căror numire a fost contestată ar fi trebuit suspendate din funcții până când CCR se va pronunța. Întrebat dacă există posibilitatea ca CCR să respingă contestațiile PNL și USR, Adrian Cuculiș a declarat: „Într-un astfel de caz, CCR ar fi complice la aceste numiri ilegale“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.