Fiecare dintre partide a venit cu cel puţin două nume grele, foşti lideri sau parlamentari vocali în speranţa că aceştia vor atrage electoratul. În alte cazuri s-a vorbit chiar despre o „răsplată” a activităţii acestora.

PNL cel puţin două nume grele. Actuala conducere a liberalilor a decis ca liderul vechiului PDL, Vasile Blaga, să ocupe unul dintre locurile eligibile pe lista pentru europarlamentare. Nominalizarea lui Blaga reprezintă semnal dat de conducerea liberalilor pentru electoratul PDL. De asemenea, tot în acest sens, pe lista PNL mai figurează primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava, edilul din Arad, Gheorghe Falcă, ambii provenind din vechiul PDL. Totodată, PNL l-a pus pe primul loc pe jurnalistul Rareş Bogdan pentru a atrage mai multe voturi.

 

PSD cel puţin două nume grele

Lista social-democraţilor este deschisă de Rovana Plumb, care a mai fost în Parlamentul European. Ea este secondată de Carmen Avram, fostă realizatoare TV. Social-democraţii mizează şi pe Claudiu Manda, unul dintre cei mai vocali parlamentari. Pe lista PSD mai figurează liderul actualilor eurodeputaţi PSD, Dan Nica, dar şi fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

ALDE

Lista formaţiunii condusă de Călin Popescu Tăriceanu este deschisă de Norica Nicolai (europarlamentar) şi de Daniel Barbu (fost preşedinte al AEP). Pe locul trei figurează Renate Weber (europarlamentar). Pe următoarele locuri candidează Ovidiu Silaghi (fost ministru al Transporturilor), Varujan Vosganian (vicepreşedinte ALDE) şi Andrei Gerea (chestorul Camerei Deputaţilor).

PMP

„Locomotiva” PMP este chiar politicianul care a înfiinţat de facto formaţiunea, fostul preşedinte Traian Băsescu. El a afirmat recent că poate ajuta România mai mult de la Bruxelles, ca membru al celui mai important partid european, decât din Parlamentul României, unde este membru al unui partid mic. Nominalizarea lui a fost menită pentru a atrage electoratul fostului PDL. Băsescu este secondat de liderul partidului, Eugen Tomac, originar din Republica Moldova.

Citeste si...
Iată ce surprize au pregătit echipele de campanie ale lui Dăncilă și Iohannis

Alianţa 2020, USR-PLUS

USR şi PLUS au depus la BEC o listă comună, decizia celor două partide fiind luată în urma analizelor interne potrivit cărora intrarea noului partid, PLUS, pe scena politică s-a produs prea târziu, neavând notorietate, iar USR-ului îi lipsea o „locomotivă” care să tragă lista la alegerile pentru Parlamentul European. Lista este deschisă de Dacian Cioloş, fost premier şi fost comisar european.

UNPR

Lista UNPR este deschisă de două persoane cu notorietate, cunoscuţi din lumea sportului. Fostul tenismen Ilie Năstase deschide lista UNPR pentru alegerile europarlamentare 2019. El este urmat de Anghel Iordănescu.

Independenţi

BEC a validat candidaturile mai multor candidaţi independenţi. Astfel, George Simion mizează pe voturilor celor care-şi doresc unirea României cu Republica Moldova, în timp ce Gregoriana Carmen Tudoran, reprezentant al Asociaţiei „Împreună pentru A8”, se axează pe cei care vor construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

Alegerile europarlamentare se vor desfăşura în 26 mai 2019. Deputaţii europeni sunt aleşi o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.