Featured, Medical

Nu suntem vedete nici eu, nici nevastă-mea ne facem datoria de doctori

Constantin Alexandru, un român stabilit în Italia de 8 ani şi-a povestit experienţa cu sistemul medical italienesc. Pentru că s-a aflat într-o situaţie critică, soţia însărcinată a românului a beneficiat de tratamente medicale gratuite, deşi nu avea asigurare. ”Ne preocupă mama si copilul, nu aspectele financiare”, i-a spus medicul românului care era pe vremea aceea panicat pentru că nu şi-ar fi putut permite să plătească serviciile medicale.

Constantin Alexandru din România a povestit pe o reţea socială cum a apelat la serviciile medicale din Italia, la doar patru zile după ce se stabilise acolo:
“În 2010, proaspăt venit în Italia, aveam doar 4 zile în Belluno, un oraş relativ mic, soţiei i se face rău; fiind însărcinată, am dus-o de urgenţă la spital, unde s-a descoperit la analize că suferea de leucemie mielogranuocitară cronică”.

Românul povesteşte că, deşi nu avea asigurare medicală, soţia acestuia a fost internată pe loc:

 

”Au internat-o pe loc, (pe mine mă apucase groaza, o dată pentru situaţia ei şi a doua oară că încă nu aveam asigurare medicală). Nu pot descrie în cuvinte cum m-am simţit când a venit o asistentă si m-a condus într-o sală unde erau adunaţi circa 10-11 doctori veniţi de acasă. Mi-am zis <gata, până aici ne-a fost>, nu aveam de unde să ştiu atunci că acei oameni se adunaseră acolo pentru condiţia soţiei mele – criză renală, sarcină, leucemie. Mă chemaseră acolo să îmi explice starea de fapt şi soluţiile pe care le aveau să salveze mama şi copilul”.

Pentru medicii italieni, lipsa asigurării medicale nu a contat, iar soţia românului a primit tratamente gratuite:

„Cu o voce gâtuită, am zis că sunt de acord cu soluţia medicală propusă, însă nu am bani pentru cheltuielile medicale, că suntem doar de 4 zile rezidenţi în Italia şi că încă nu avem asigurare.
Zâmbind, unul dintre medici mi-a zis: <nu ne interesează aspectul ăsta, soţia deja a fost introdusă în sistemul naţional şi are gratuitate totală pentru boala care i-a fost descoperită acum, pe noi ne preocupă mama şi copilul, nu aspectele financiare>.

În fine, am trecut cu bine peste perioada aceea, fetiţa e mare deja şi sănătoasă, la soţie, în urma tratamentului primit după naştere, leucemia a intrat în remisie 100%: tratament cu Glivec, cutia pentru o luna costă 3488 de euro, totul primit gratis de la spital, lună de lună, timp de 8 ani buni”.

Românul relatează că s-a confruntat şi el cu o situaţie medicală critică, din care a scăpat cu bine, datorită doctorilor italieni:

Eu anul trecut în 9 martie, la ora 9:15 minute am făcut un infarct, la 9:25 am ajuns la urgenţe şi la 10:06 deja mă scoteau din sala de operaţie, cu stentul montat; după trei zile am fost externat.

Concluzia poveştii, vis-à-vis de sistemul medical românesc este una cât se poate de tristă:
”Nu suntem vedete, nici eu, nici sotia, în mod cert dacă eram în România actuală ne creşteau flori pe burtă deja”, scrie pe Facebook Constantin Alexandru, un român care locuieşte în Italia de 8 ani.

În primăvara acestui an un tenor din Craiova a murit după un infarct, pentru că nu a avut cine să-l opereze: ”Din păcate au murit foarte mulţi oameni în acelaşi mod (din infarct – n.r.). Acum câteva luni de zile, un domn care lucra la Filarmonică a făcut un infarct. Eu nu eram aici, eram plecat din ţară şi a murit,” a explicat Paul Traşcă, unicul doctor care face cardiologie intervenţională în Craiova.

 

 

 

blank