Investitorii straini si romani reprezentati de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) i-au cerut ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, sa nu instituie noi taxe si impozite pentru a compensa goluri bugetare care ar fi generate de o eventuala reducere a contributiilor la asigurarile sociale (CAS), a informat, miercuri, CDR, intr-un comunicat.

ministerul_finantelor_mfax_05847200_04437300

5 cerinte ale investitorilor adresate Guvernul Romaniei:

Reducerea CAS fara taxe noi. CDR a solicitat ministrului Petrescu si celorlalti oficiali ai Guvernului „imbunatatirea parghiilor necesare pentru dezvoltarea procesului consultativ dintre autoritati si reprezentantii CDR, in special in ceea ce priveste tematicile de strategie fiscala precum masura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, pe care CDR o sustine cu fermitate, cu conditia ca acest beneficiu sa nu fie contrabalansat de o crestere a altor taxe si impozite”.

Modificarea impozitului pe constructii. CDR vrea ajustarea bazei impozabile si a cotei de impunere. „Am specificat de nenumarate ori si intr-un mod cat se poate de clar faptul ca impozitul pe constructii speciale creeaza distorsiuni majore pentru mediul de afaceri romanesc, din perspectiva atractivitatii investitionale si a competitivitatii economice a Romaniei. Avand in vedere aceste aspecte, ne dorim ajustarea pe baze rezonabile a impozitului pe constructii, astfel incat sa tina seama de realitatile economice actuale si de principiile fiscalitatii”.

Predictibilitate si transparenta. Coalitia cere Guvernului sa „nu mai puna reprezentantii mediului de afaceri in situatia de a reactiona la solicitarile autoritatilor intr-un timp inadmisibil de scurt, uneori chiar in decurs de cateva ore”. Daniel Anghel, liderul Grupului de lucru pe probleme de legislatie fiscala din CDR, a salutat „reluarea discutiilor asupra celor doua proiecte dupa o perioada de stagnare”. „Insa dorim sa subliniem necesitatea stringenta a respectarii prevederilor legale existente care stipuleaza fara echivoc faptul ca modificarile Codului Fiscal se completeaza prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia, iar modificarile/completarile intra in vigoare din prima zi a anului urmator celui in care au fost adoptate prin lege”, a spus el.

Dezbatere parlamentara si publica temeinica. „CDR a sustinut ca proiectele de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala trebuie sa ajunga pe agenda Parlamentului Romaniei pana cel tarziu la sfarsitul lunii septembrie 2014, astfel incat acestea sa poata fi dezbatute temeinic si in folosul interesului national in cadrul comisiilor de specialitate. Aceasta ar permite ca forma finala a acestor proiecte sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, respectand astfel promisiunile facute de catre autoritati mediului de afaceri”

Deblocarea mecanismelor aferente SFIA. CDR a solicitat deblocarea mecanismelor aferente solutiilor fiscale individuale anticipate (SFIA) „care raman in continuare blocate.=

Citeste si...  Un avion Tarom, care zbura la Sofia, Întors pe Otopeni pentru probleme tehnice